Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eman al-Obeidi, vocea victimelor lui Gaddafi, găzduită la Timişoara

eman-al-obeidi-vocea-victimelor-lui-gaddafi-gazduita-timisoara.png

Eman al-Obeidi va fi găzduită la centrul de refugiaţi de la Timişoara.

Eman al-Obeidi, femeia care pe 26 martie a acuzat public trupele loiale preşedintelui libian, Muammar Gaddafi că au torturat-o şi violat-o se află în România, la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara. Anunţul a fost făcut de reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Machiel Salomons. Eman al-Obeidy a devenit cunoscută în toată lumea ca fiind vocea victimelor regimului opresiv din Libia.

Libianca în vârstă de 29 de ani va sta la Timişoara cel mult şase luni, până i se va găsi o ţară "de adopţie", unde să poată trăi în siguranţă, potrivit oficialului Naţiunilor Unite în România.

Reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Machiel Salomons a făcut un apel la presă să respecte intimitatea femeii libiene, din cauza traumelor prin care a trecut: "Înţelegem că mass-media trebuie să informeze publicul despre evenimente din jurul lumii, astfel vă informăm că doamna Eman al-Obeidi a fost evacuată cu succes din Libia la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara. Ea ajuns luni seară cu un zbor prin Malta. A fost însoţită în România de reprezentanţii Naţiunilor Unite".

 

Eman al-Obeidi, vocea victimelor lui Gaddafi

 

Gestul tinerei din Libia de a vorbi despre atrocităţile comise de armata lui Muammar Gaddafi a făcut înconjurul lumii. Într-un interviu pentru CNN, Eman al-Obeidi a povestit cum a fost abuzată: "Am fost răpită de două maşini care aparţineau forţelor armate şi brigăzii lui Gaddafi. M-au dat jos din maşina cu care patrulau, pentru că eram din provinciile estice. Atunci m-au luat şi m-au urcat în altă maşină. Erau beţi, m-au dus în casa unuia dintre ei, acolo m-au torturat, violat, m-au bătut şi m-au legat".

Pe 26 martie, femeia a reuşit să pătrundă în restaurantul hotelului Rixos din Tripoli, unde se aflau mulţi jurnalişti occidentali, care relatau despre revolta din Libia. Tânăra a încercat să le spună că trupele loiale lui Muammar Gaddafi au bătut-o şi au violat-o, din cauză că era din Benghazi, unde se afla conducerea rebelilor.

Oficialul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în România, Machiel Salomons nu a vrut să dea detalii despre ce se va întâmpla cu femeia sau unde va merge după ce va pleca din centrul de refugiaţi de la Timişoara. Ea poate sta până la şase luni acolo, timp în care va primi asistenţă psihologică şi îngrijire medicală.

 

Mulţumiri adresate României

 

Totodată, reprezentantul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Machiel Salomons a ţinut să mulţumească României pentru primirea femeii, dar şi a altor refugiaţi: "Comisariatul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi are pentru ce să mulţumească României. 733 de refugiaţi au fost găzduiţi în acest Centru, în timp ce 642 au fost deja preluaţi de către ţările de relocare. Ştim că evacuarea rapidă a multora dintre aceşti refugiaţi la acest Centru a salvat vieţi".

În prezent, Centrul de la Timişoara găzduieşte un total de 95 de refugiaţi din Eritreea, Irak, Sri Lanka şi Libia. Până acum Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Suedia, Australia şi Olanda au intervievat şi relocat persoane refugiate din acest centru.