Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua furiei în Grecia

ziua-furiei-grecia.jpg

Grecii ies în stradă şi intră în grevă generală joi, 9 iunie, din cauza măsurilor de austeritate.

Grecia este confruntată din nou cu mişcări sociale. Mai multe sindicate, atât din sectorul public, cât şi din cel privat au lansat un nou apel la grevă generală, joi, 9 iunie. În centrul preocupărilor, planurile de reducere a cheltuielilor impuse de situaţia falimentară în care se află ţara.

Fronda populară riscă să se transforme şi în rebeliune deschisă în Parlamentul de la Atena. Premierul socialist, Georgios Papandreou a avut mari dificultăţi în a-şi convinge colegii de partid că pentru a obţine un nou ajutor, al doilea într-un an de zile, lumea va trebui să facă eforturi şi mai mari.

Planul de austeritate aprobat săptămâna trecută de FMI şi Uniunea Europeană prevede ani mulţi de rigoare bugetară şi o accelerare a privatizărilor. Or strada, populaţia, opinia publică îşi manifestă practic zilnic nemulţumirile faţă de planurile de austeritate, dar şi faţă de corupţia din ţară şi proasta gestionare a bugetului ţării.

Greva declanşată joi atinge în principal întreprinderi publice susceptibile să fie privatizate, precum cele de distribuţie a electricităţii, cea de telefonie sau firmele de distribuţie a apei.

În paralel cu această grevă de 24 de ore, principalele sindicate din ţară au chemat salariaţii dar şi pensionarii care şi-au văzut veniturile drastic diminuate să iasă în stradă.

Duminica trecută, la manifestaţie veniseră 80 de mii de nemulţumiţi. Şansele ca rândurile lor să se îngroaşe sunt foarte mari, mai ales că sub presiunea străzii, calendarul de adoptare a noului plan de austeritate a fost amânat cu 24 de ore.