Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de familie cad la pace cu CNAS

medicii-familie-cad-pace-cnas.jpg

Medicii de familie s-au înţeles cu CNAS, după zece zile de proteste.

După zece zile de proteste, medicii de familie din România anunţă că au ajuns la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Drept urmare, vor semna contractul-cadru care trebuia să intre în vigoare pe 1 iunie. În lipsa documentului, medicii nu au mai putut elibera reţete pentru medicamente compensate şi gratuite.

Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România (FPMFR), spune la RFI că autorităţile au renunţat la unele prevederi controversate în defavoarea pacienţilor şi că de marţi, 14 iunie, programul va fi reluat în mod obişnuit.

Medici de familie

Doina Mihăilă, preşedintele FPMFR

AscultăDownload

Pe de altă parte, nemulţumiţi de comunicarea deficitară cu Ministerul şi CNAS, medicii cer o dezbatere naţională cu privire la asistenţa medicală primară în România.

Amintim, la negocierile cu Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii medicilor de familie au cerut două sute de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor. De partea lor, oficialii ministerului şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută.

Medicii de familie dau un ultimatum autorităţilor să suplimenteze bugetul alocat medicinei primare. În caz contrar, vor fi nevoiţi ca de marţea viitoare să taxeze consultaţiile.