Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendumul pentru Legea Capitalei, abrogat

Referendumul pentru Legea Capitalei nu va mai fi organizat. Asta ca urmare a unei hotărâri luate vineri seară de consilierii municipali ai Bucureştiului. Şedinţa în care s-a luat această decizie a venit la scurt timp după o discuţie informală dintre preşedintele Traian Basescu şi primarii din Capitală.

Potrivit memorandumului de înţelegere semnat de consilieri şi de primarii de sector, referendumul pentru Legea Capitalei - atât de discutat în ultima perioadă - nu mai corespunde cerinţelor actuale de dezvoltare a Bucureştiului şi, în consecinţă, nu mai este de actualitate.

Un rol important însă în luarea acestei decizii a jucat şi faptul că situaţia Bucureştiului va face obiectul dezbaterii din parlament privind reorganizarea teritorială a României, când se va decide dacă se va extinde capitala şi la zona metropolitană.

Consilierii generali au convenit ca în următoarea perioadă să se iniţieze o serie de dezbateri pentru a identifica cele mai bune soluţii de reorganizare a Capitalei, în contextul constituirii zonei metropolitane Bucureşti-Ilfov.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, după votul din CGMB, că trebuie să se găsească o modalitate juridico-financiară pentru ca acele cheltuieli făcute până acum pentru organizarea referendumului să rămână neatinse şi să fie alocate următorului referendum care va fi organizat.

De asemenea, banii rămaşi necheltuiţi vor ajunge într-un fond de rezervă.

Oprescu a precizat că anularea referendumului este o măsură cu caracter reparatoriu pentru cheltuielile pe care le prevedea acest proces. Edilul şef a mai spus că se bucură că a fost o negociere deschisă între primarii de sector, consilieri şi preşedintele Traian Băsescu.