Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mineriada din iunie 1990: 21 de ani de întrebări fără răspuns

mineriada-iunie-1990-21-ani-intrebari-raspuns.jpg

Imagini de arhivă de la mineriada din 13-15 iunie 1990.

Unul dintre cele mai nefericite episoade din istoria post-decembristă a României avea să se producă pe 13-15 iunie 1990. Mii de mineri au venit atunci cu trenul din Valea Jiului, pentru a reprima protestele anticomuniste din București. Sute de oameni au fost bătuți de muncitorii conduși de Miron Cozma. Unele victime au fost lovite doar pentru că purtau ochelari și barbă, semne ale intelectualității, în opinia minerilor.

Sediile partidelor istorice, precum și sediul ziarului România Liberă au fost devastate de minerii din Valea Jiului. Ortacii au atacat de asemenea persoanele aflate în incinta Facultății de Arhitectură și a Facultății de Drept a Universității București.

Președintele de la acea vreme, Ion Iliescu, a jucat și el un rol important în acele evenimente. El avea să rămână în istorie prin mulțumirile aduse minerilor, după reprimarea brutală din centrul Capitalei. Pe data de 15 iunie, miile de mineri au fost adunați la centrul expozițional Romexpo, unde Iliescu le-a mulțumit personal.

 

 

Bilanțul mineriadei din 13-15 iunie 1990 este incert. Oficial au murit șase oameni, patru dintre ei fiind împușcați. Neoficial, însă, bilanțul e mult mai grav. Asociația ”21 decembrie 1989” vorbește despre peste o sută de morți.

Mărturie ar sta depozițiile medicilor care i-au îngrijit pe cei bătuți de mineri în acele zile. În plus, există voci care spun că ar fi fost descoperite aproape 80 de trupuri neînsuflețite și neidentificate în cimitirul Străulești, care ar fi murit în urma violențelor din 13-15 iunie.

 

Cine sunt vinovații pentru mineriadă?

 

Totuși, cine se face vinovat pentru acele evenimente ? Unii dintre cei anchetați au fost scoși ulterior de sub urmărire penală. Printre ei se află și fostul președinte, Ion Iliescu.

Procurorul general Laura Codruța Kovesi l-a înlocuit pe generalul în rezervă Dan Voinea, fostul procuror militar, care a instrumentat atât dosarele mineriadelor, cât și cele ale Revoluției din decembrie 1989.

 

Un procuror acuză...

 

La rândul său, Voinea spunea la RFI în anul 2010 că ”minerii meritau mulţumiri din partea lui Ion Iliescu, pentru că el i-a chemat şi datorită lor a rămas la putere. Mişcarea anticomunistă din iunie 1990 a fost înăbuşită sângeros de aceleaşi forţe represive care au acţionat şi în decembrie '89. A fost un act terorist al instituţiilor represive ale statului. S-a trecut de la dictatura comunistă la crima organizată”, a mai declarat Dan Voinea.