Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţie umanitară disperată în Siria

Peste zece mii de sirieni şi-au părăsit ţara în urma represiunii brutale a regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Şefa operaţiunilor umanitare din cadrul ONU, Valerie Amos, vorbeşte de 1.200 de morţi de la începutul revoltelor din Siria, la jumătatea lunii martie.

Jumătate dintre sirienii care au căutat adăpost în afară ţării s-a refugiat în Turcia şi jumătate în Liban. Aceste plecări s-au intensificat în ultimele 24 de ore. Un oficial din cadrul Ministerului turc de Externe a declarat că Turcia a "mobilizat toate mijloacele pentru a primi refugiaţi sirieni".

Refugiaţii vin în special din oraşul Jisr al-Shoughour, situat la aproximativ 40 de kilometri de Turcia, unde forţele siriene au intrat duminică pentru a "expulza grupările armate", potrivit televiziunii publice.

Refugiaţii sunt găzduiţi în două tabere de corturi din Hatay, instalate de Semiluna Roşie turcă. Alte două tabere sunt în construcţie în această zonă.

Refugiaţii sunt preluaţi de jandarmii turci şi transportaţi în tabere sau spitale. Zeci de persoane au fost spitalizate din cauza rănilor diverse, potrivit surselor locale.

Autorităţile au instalat şi un mic spital de campanie la Yagladadi, prima şi cea mai mare dintre aceste tabere, pentru a furniza ajutor de urgenţă.

Autorităţile turce interzic accesul jurnaliştilor în aceste tabere, o măsură destinată, potrivit unei surse din cadrul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, "respectării anonimatului" refugiaţilor, ceea ce constituie o "procedură normală" în ceea ce priveşte drepturile refugiaţilor.