Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemie de antrax în Serbia

Epidemia de antrax din Serbia se confirmă, iar autorităţile române au declanşat controale sporite la Vama Portile de Fier, pentru ca în ţară să nu ajungă carne infestată. Şeful Biroului Vamal Mehedinţi spune că toate bagajele sunt verificate, astfel încât să se evite intrarea în ţară a cărnii şi a altor produse posibil infestate.

Direcţiile sanitar-veterinare din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad sunt în alertă maximă. Unităţile au intensificat controalele transporturilor de animale vii şi produse din carne provenite din zona Novi Becej din Serbia, unde au fost depistate focarele de antrax.

Conform site-ului Novinite.com, cazuri de infecţie cu antrax au fost depistate şi în satul bulgar Ieni Kadin, situat în apropiere de frontiera cu Turcia. Animalele infectate au fost sacrificate de autorităţi, care au instituit o zonă de carantină.

În urma declarării epidemiei în Republica Serbia, în satele Bocar şi Novo Miloşevo, aflate la 60 de kilometri de graniţa cu România, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş-Cheţan a declarat:

"Situaţia este sub control. Asigurăm opinia publică din România, mai ales din zonele de la graniţa cu Republica Serbia, că medicii veterinari sunt la datorie, ca întotdeauna, şi fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele şi oamenii să nu fie în pericol".