Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gaddafi denunţă atacuri NATO asupra civililor libieni

Regimul libian acuză trupele NATO că au ucis nouă civili, într-un bombardament desfăşurat sâmbătă asupra unei clădiri din capitala Tripoli. “Este vorba despre cinci membri ai aceleiaşi familii, între care doi copii cu vârsta sub doi ani”, au acuzat autorităţile libiene, care au mai precizat că în imobilul distrus locuiau cinci familii.

Purtătorul de cuvânt al regimului libian, Moussa Ibrahim, a acuzat NATO că ar comite "barbarii" vizând "intenţionat civili".

Exploziile puternice au fost confirmate de jurnaliştii din zonă. Clădirea în cauză şi cel puţin alte două case vecine au fost avariate de un bombardament, potrivit unui jurnalist al AFP.

Cum răspunde NATO acuzaţiilor?

NATO nu a oferit până acum un răspuns clar cu privire la acuzaţiile aduse de regimul libian, însă a anunţat sâmbătă că un avion al NATO a bombardat accidental un convoi al forţelor rebele libiene, în regiunea Brega (est), la 16 iunie.

Alianţa a precizat într-un comunicat că, după ce a examinat rapoartele privind unul dintre raidurile sale aeriene, a constatat că a bombardat forţe rebele din regiunea Brega, joi.

"Acest incident s-a produs într-o zonă de conflict între forţele lui Muammar Kadhafi şi opozanţi. Regretăm orice pierdere de vieţi umane sau rănire provocată de acest incident", explică un comunicat al NATO.

Conform comunicatului, un convoi de vehicule militare care includea şi tancuri a fost identificat într-o zonă în care forţele pro-Kadhafi tocmai interveniseră. "În cursul unui scenariu de lupte deosebit de complexe şi fluide, s-a estimat că aceste vehicule constituie o ameninţare pentru civili şi ar trebui luate la ţintă de avioanele NATO".

Organizaţii internaţionale cer găsirea unei "soluţii politice" în Libia

O reuniune a oficialilor din cadrul Uniunii Europene, Ligii Arabe, Organizaţiei Conferinţei Islamice şi Uniunii Africane a avut loc sâmbătă la Cairo, la final solicitându-se lansarea unui proces politic care să răspundă aspiraţiilor poporului libian.

Şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care a participat la reuniune alături de secretarul general al Ligii Arabe, Amr Mussa, şi de preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping, a declarat că poporului libian trebuie să îi fie oferită susţinerea pentru a-şi alege singur viitorul.

Vineri seara, Muammar Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică va fi învinsă şi nu va reuşi să constrângă regimul său să se schimbe.

În paralel, premierul Libiei, Baghdadi Mahmoudi, a confirmat pentru prima dată că au loc contacte între regim şi reprezentanţi ai opoziţiei. Însă liderul opoziţiei, Mahmoud Jibril, a respins aceste informaţii.