Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


John Galliano judecat pentru rasism şi antisemitism

designerul-casei-dior-john-galliano.jpg

John Galliano judecat pentru rasism şi antisemitism

Cunoscutul creator de modă John Galliano şi fost designer al Casei de modă Dior, a mers astăzi la Tribunalul din Paris. El a apărut în faţa judecătorilor francezi după ce a ţinut prima pagina a ziarelor în februarie, după o discuţie aprinsă avută într-o cafenea din Paris în care a adus înjurii antisemite la adresa unor clienti şi a spus că îl iubeşte pe Hitler.

John Galliano a fost arestat pe 24 februarie în stare de ebrietate, după ce nişte clienţi ai bistroului Pearl situat aproape de casa lui din Paris, au făcut plângeri că designerul ar fi tulburat liniştea publică şi i-ar fi adresat unei tânăre insulte cu caracter antisemit. Tabloidul britanic "The Sun" a dat publicităţii apoi înregistrarea incidentului, în care designerul, care era în stare de ebrietate, mărturisea că îl iubeşte pe Hitler şi făcea remarci rasiste şi anti-semite.

Galliano judecat pentru rasism şi antisemitism

AscultăDownload

"Îl iubesc pe Hitler. (...) Oamenii ca voi ar fi morţi. Mamele voastre, taţii voştri ar fi fost toţi gazaţi". Remarci cu trimitere la camerele de gazare şi perioada holocaustului în care aproape şase milioane de evrei au fost exterminaţi de regimul lui Hitler.

 

În urma incidentului, Galliano a fost arestat pentru "violenţă" şi "insulte cu caracter antisemit şi rasial". Designerul a dezminţit însă că a făcut afirmaţii antisemite şi a depus o plângere pentru "calomnie", potrivit avocatului său. Dacă va fi găsi vinovat de tribunalul din Paris Galliano riscă o amendă de până la 22 de mii de euro şi şase luni de închisoare. După acest scandal, Casa de modă Dior a anunţat că renunţă la serviciile lui John Galliano de la începutul lunii martie. Asta după ce Galliano a fost arestat la sfârşitul lunii februarie, la Paris, după ce a agresat cuplul căruia i-a adresat insulte cu caracter antisemit şi rasial, pe terasa cafenelei din centrul Parisului.

După ce a fost concediat de cei de la Dior, Galliano a fost tratat pentru abuz de stupefiante. Avocatul său a spus că designerul este bolnav şi a fost dependent alcool, valium şi pastille de dormit. În aceste proces cinci oameni sunt audiaţi. Două femei care stăteau chiar lângă el în timpul incidentului şi care au spus că nu au auzit nimic antisemit şi doi italieni, prieteni ai femeii care ar fi fost insultată de Galliano în decembrie au confirmat evenimentele. Avocatul lui Galliano în apărarea clientului său spunea că are dubii în privinţa celor spuse de Galliano,şi că acesta nu îşi mai aminteşte ce a zis din cauza stării grave în care se afla, a adăugat apărătorul său.

John Galliano s-a impus că unul dintre cei mai creativi creatori de modă, inspirându-se din istorie şi din călătoriile pe care le-a facut în toate colţurile lumii. Născut în Gibraltar, a urmat cursurile prestigioasei Saint Martin's School of Art din Londra. Stabilit la Paris din 1993, s-a angajat doi ani mai tarziu ca director de creaţie la Givenchy. Din 1999 Galliano conducea linia de colecţii pentru femei a Casei Dior.