Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Condamnare în procesul masacrului din Rwanda

În premieră, tribunalul ONU pentru genocidul din Rwanda a condamnat o persoană acuzată că a ordonat atrocităţi asupra femeilor din minoritatea tutsi în timpul masacrului din 1994. Fost secretar de stat însărcinat cu problemele familiei, Pauline Nyiramasuhuko a fost acuzată că a ordonat, împreună cu unul dintre fiii săi, răpirea, violarea şi uciderea femeilor tutsi din districtul Butare, din sudul Rwandei.

Fără nicio tresărire, femeia a ascultat verdictul de condamnare la închisoare pe viaţă pentru genocid şi crime împotriva umanităţii, acuzaţii pe care în cei zece ani de proces le-a respins vehement. Alături de ea a fost condamnat tot la detenţie pe viaţă şi fiul ei, care la momentul masacrului avea 20 de ani.

Procesul lui Pauline Nyiramasuhuko a început abia în 2001 la Arusha, în Tanzania, pentru că după masacru ea a reuşit să fugă în Congo, unde s-a ascuns până în 1997, când a fost arestată.

În 1994 Rwanda a fost scena unui masacru de o cruzime ieşită din comun: 800 de mii de etnici tutsi au fost măcelăriţi în doar 100 de zile de populaţia majoritară hutu. Masacrul a fost oprit când rebelii tutsi, conduşi de Paul Kagame, au preluat puterea la Kigali, în iunie 1994.