Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autorităţile bulgare declară război corupţiei din Poliţie

În vara aceasta, turiştii români care îşi petrec vacanţa în staţiunile bulgare sau traversează aceasta ţară în drum spre Turcia sau Grecia, vor avea, se pare, probleme mai mici cu poliţiştii corupţi. Viceprim-ministrul şi ministru de interne Ţvetan Ţvetanov, considerat a fi mână dreaptă a primului ministru Boiko Borisov, a declarat război poliţiştilor corupţi. Relatează corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov.

Scopul nedeclarat al acestui război îl reprezintă îmbunătăţirea şanselor Bulgariei de a adera la zona Schengen. Ţara este criticată de partenerii săi pentru lipsa de rezultate în combaterea corupţiei şi crimei organizate la toate nivelurile.

Principala armă în acest război este direcția specială – anchete interne, creată cu doi ani în urmă, imediat după instalarea guvernului condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov. Cei 50 de polițiști din componența direcției au ca sarcină să-i caute pe cei care au trecut de partea cealaltă a baricadei.

Numărul anchetelor a depășit căteva sute în decurs de un an

Lista celor peste 20 de ofițeri cu funcții de răspundere anchetați și condamnați este deschisă de Raif Mustafa - adjunct al ministrului de interne în guvernul precedent. El a primit 2 ani de închisoare cu comutarea pedepsei şi 1000 de euro amendă în cea de a doua instanță sub acuzația de corupție. Mustafa a fost intermediar la obținerea, de către un alt adjunct de ministru, a unei mite în valoare de 100 000 de leva/50 000 de euro.

Experiența de până acum a direcției speciale arată că cea mai mare mită pe care o poate primi un  polițist – pentru informații secrete despre anchetarea unor capi ai lumii interlope – atinge echivalentul a 2500 de euro.

„Salvarea” unui şofer beat care a cauzat un accident rutier poate depăși 1500 de euro. Banii se împart între polițiști și medicii de la urgența unde se fac probele pentru nivelul alcoolului în sânge.

Au fost deconspirate grupuri de agenți de circulație care lucrează cu precădere pentru propriul buzunar. În orașul Pazardjik, de pildă, cu o lună în urmă au fost arestați 10 polițiști de circulație care căștigau în medie pe zi căte 500 de euro pe autostradă Sofia-Plovdiv-Istanbul.

60 polițiști au fost condamnați numai în acest an pentru că au asigurat protecția unor traficanți de narcotice.

De la 250 de euro în sus plătește mafia imobiliară pentru verificarea în computerele ministerului de interne dacă proprietarul decedat al unei locuințe are sau nu rude în viață.

Zeci de polițiști primesc "salarii" de aproximativ 150 de euro pe lună pentru a nu le deranja pe prostituate într-o anumită zona și a avertiza pentru eventuale operațiuni ale poliției.