Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Karzai: Terorismul se extinde în Afganistan

karzai-hamid-poza-reuters.jpg

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai

Terorismul "se extinde şi ameninţă Afganistanul şi întreaga regiune mai mult ca niciodată". Iată ce a declarat sâmbătă preşedintele afgan, Hamid Karzai, în cursul unei conferinţe internaţionale privind terorismul, desfăşurată la Teheran. "Pacea si stabilitatea ţărilor noastre sunt în pericol (...), iar existenţa şi integritatea lor sunt ameninţate cu adevărat", a adăugat Karzai, insistând că "toate ţările din regiune trebuie să combată terorismul".

"Terorismul a atins o asemenea forţă, încât nici o ţară nu poate fi scutită de acest rău", a spus preşedintele afgan, Hamid Karzai, apreciind că "problemele Afganistanului trebuie rezolvate prin dialog şi eforturi de pace" mai degrabă decât prin violenţă.

Printre participanţii la reuniune se numără şi liderii iranian, irakian şi pakistanez.

Declaratia vine după ce Statele Unite au anunţat recent că vor retrage, până în 2012, aproximativ o treime din efectivele staţionate în Afganistan.

Anunţul a fost urmat imediat de afirmaţii similare ale statelor care au forţe armate importante în această ţară.

Atentat violent într-un spital afgan

La scurt timp de la declaraţia lui Karzai din capitala iraniană, un atentat violent a zguduit un spital dintr-o provincie afgană. Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi cel alte 25 rănite, unii dintre răniţi aflându-se în stare critică.

"Şaizeci dintre compatrioţii noştrii, printre care se află femei şi copii (...), au murit, iar alţi 120, inclusiv personal medical, au fost răniţi", a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Talibanii comit în general atentate asupra poliţiei afgane, funcţionarilor publici şi forţelor străine, însă cele mai numeroase victime provin din rândurile populaţiei civile. Conform statisticilor ONU, în 2010 atentatele s-au soldat cu moartea a 2.777 de civili afgani.

Un purtător de cuvânt al insurgenţilor a condamnat însă atentatul, afirmând că autorii acestuia "vor să-i defăimeze pe talibani".