Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest în Ungaria

protest-ungaria.jpg

Protest în Ungaria

Mai multe drumuri au fost blocate miercuri în Ungaria, în semn de protest faţă de măsurile Guvernului şi faţă de planurile privind reforma pieţei muncii şi a pensiilor. Populația, deși incomodată de încetinirea circulației cu 10-20 de minute, a primit totuşi cu înțelegere acțiunea protestatarilor, ba chiar și-a manifestat simpatia prin semnale lungi de claxon.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Miercuri  dimineața la ora 7 a început și va dura până joi dimineața demonstrația de încetinire a circulației rutiere organizată de sindicate pentru a protesta contara noilor măsuri de austeritate ale guvernului condus de Viktor Orban.

Demonstrația a fost inițiată de Sindicatul Independent al Polițiștilor, cel mai combativ la ora actuală, pentru a da glas indignării sale contra anulării posibilității pensionării anticipate a membrilor forțelor de ordine și a rechemării în serviciu a a polițiștilor pensionați înainte de vârsta oficială.

La ei s-a raliat confederația Liga Sindicatelor Ungare, care protestează contra amendării grave a codului muncii, în sensul restrângerii considerabile a drepturilor privind concediul medical, timpul de muncă, condițiile de concediere și grevă, ajutorul de șomaj, vârsta de pensionare, ca și contra faptului că guvernul a refuzat orice negociere cu sindicatele acționând unilateral prin desființarea pur și simplu a Consiliului Trilateral de conciliere patronat-guvern-sindicate.

Demonstrația, constând în blocarea unei benzi a autostrăzilor sau a șoselelor naționale, are loc în 40 de locuri pe tot cuprinsul Ungariei. Populația, deși incomodată de încetinirea circulației cu 10-20 de minute, a primit cu înțelegere acțiunea protestatarilor, ba chiar și-a manifestat simpatia prin semnale lungi de claxon.

 
Laszlo Bihari, Budapesta: Protest în Ungaria