Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bacalaureatul în Franţa

bacalaureatul-franta.jpg

Bacalaureatul în Franţa. AFP/Pierre Verdy

Obsesia bacalaureatului începe în Franţa încă din clasa a cincea, pentru că toţi elevii ştiu ca la sfîrşitul ciclului 5-8 există un examen important (aşa zisul "brevet" care contrază pentru intrarea la liceu). Bacaulareatul nu se dă apoi "dintr-o dată", ci este eşalonat oarecum (de exemplu examenul, sau bacalaureatul de franceză, foarte greu, se dă în penultimul an de liceu).

Matei Vişniec, Paris

Pentru a rezuma, putem spune că în Franţa elevii sunt ţinuţi sub presiunea rezultatului încă de la intrarea în şcoala generală, sunt responsabilizaţi şi obisnuiţi cu examene dificile şi cu ideea că obţinerea bacalaureatului este legată de munca de zi cu zi.

Rezultatele de anul acesta la bacalaureat vor fi publicate în mod oficial marţi, 5 iulie. Iată însă rezultatele de ansmablu pe anul trecut: 85,5 la sută dintre elevi au obţinut bacalureatul, ceea ce a însemnat însă un regres de 0,6 de puncte faţă de 2009.

Există trei filiere la bacalaureatul din Franţa: cea generală care-i duce pe elevi spre studii superioare şi studii lungi, cea tehnologică, care îi specializează pe meserii (elevii au apoi dreptul să înceapă să lucreze dar şi să continue studiile), şi filiera profesională ceea ce înseamnă intrarea în şcoli profesionale.

În 2010 reuşita la bacalaureatul general a fost în scădere cu 1,6 puncte, bacalaureatul profesional în scădere cu 0,8 puncte, în schimb s-a ameliorat reuşita la balacalaureatul tehnologic cu 1,7 puncte în plus. Peste 80 la sută dintre elevii care s-au pezentat la această categorie de bacalureat l-au obţinut.

Iată şi o altă cifră furnizată de Ministerul Invăţămîntului pentru anul 2010, altfel spus o statistică la nivel generaţional: 65,4 la sută dintre elevii de aceeaşi generaţie au luat bacalaureatul, faţă de 66,4 la sută în 2009.

Bacalaureat 2011: Probleme şi în Franţa

În fiecare an există în Franţa cel puţin o dezbatere sau o polemică legată de bacalaureat, de importanţa sa şi de eventuala reformă a bacalureatului. Cum anul acesta s-au înregistrat nişte fraude la proba de matematică, este repusă în discuţie miza bacalaureatului. Există voci care spun: tensiunea în jurul acestui examen este prea mare, miza sa este excesivă, ar trebui să-l reorganizăm pentru ca tensiunea să mai scadă şi efortul de asimilare a cunştinţelor să fie mai bine distribuit în cursul anilor de studii.

În ciuda acestui discurs care revine ca un bumerang nu s-a făcut însă nimic, bacalaureatul, invenţie franceză de fapt (Napoleon l-a creat în 1808) rămîne sacru. 

 
Matei Vişniec despre bacalaureatul în Franţa.