Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bacalaureatul în Ungaria

La examenele de bacaulaureat, desfăşurate în diferite etape în lunile mai-iunie, s-au prezentat în acest an 141 de mii de elevi ai şcolilor medii. Elevii, pe baza alegerii lor, au dat examen la 192 de discipline în cadrul bacalaureatului de nivel mediu și la 57 de discipline în cadrul bacalaureatului de nivel superior.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Nivelul bacalaureatului est decisiv în privința punctelor ce se pot strânge pentru admiterea în diferitele instituții ale învățământului superior. Examen de admitere nu mai există, universitățile și școlile superioare își recrutează studenții în funcție de de numărul de puncte strânse de aceștia în cursul studiilor lor lor medii.

Punctele se colectează pe baza rezultatelor la examenul de bacalaureat, a notelor din ultimii doi ani în școala medie și a examenelor la una sau mai multe limbi străine. Admiterile se fac în ordinea descrescătoare a punctelor colectate, existând totuși un barem minim. În acest an în învățământul superior există 53 450 de locuri finanțate de stat și un număr variabil de locuri cu plată.

Examenele de bacalaureat, exceptănd câteva cazuri dispersate, în general se desfășoară în ordine. În orice caz opinia publică nu are cunoștință de fenomene de fraudă masive, e drept, nici de vreun control strict al condițiilor de examen efectuat central, de vreo instanță independentă.

 
Laszlo Bihari, Budapesta, despre bacalaureatul în Ungaria.