Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BAC Bulgaria: 4% picaţi

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mai puțin de 4% din cei 64 000 de elevi bulgari care s-au prezentat în acest an la bacalaureat au primit note slabe la examenul principal - limba și literatură bulgară, și nu au promovat. 20,5% au obținut între 9 și 10.

În afară de examenul principal absolvenții bulgari trebuie să aleagă încă o disciplină. În lista preferințelor pe primul loc s-a aflat georgafia, urmată de biologia și istoria.

Cei care se prezintă la bac pot folosi notele obținute pentru a deveni studenți în unele universități, fără examen de admitere. Bulgaria este poate sigură țara europeană în care și cei care au note slabe la bac pot deveni studenți, cu condiția ca  se vor prezenta cu succes la sesiunea din toamnă.

În privința rezultatelor, la o primă vedere situația pare mult mai bună în comparație cu cea din România.  În realitate nu este tocmai așa.  Aici rezultatele slabe la bac sunt privite drept un indiciu pentru pregătirea profesională a profesorilor și pot duce la tăierea suplimentului la salariu. Scade și ratingul „de școală”. Aceasta este explicația de ce printre primele 10 licee cele mai bune se află un singur liceu privat. Între altele media la literatură în aceste licee variază de la 9,4 la 9,8.

Cu toate rezultatele mai bune numărul elevilor care scriu cu greșeli gramaticale a crescut de la 38% în 2010 la 43. Din ministerul ânvățământului au explicat aceasta contradicție prin faptul că elevii au scris mai mult.

 
Petio Petkov despre bacalaureatul în Bulgaria