Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Motivele închiderii săptămânalului News of the World

James Murdoch, director al companiei News Corporation, a oferit explicaţii privind închiderea săptămânalului News of The World - vizat de o amplă anchetă privind implicarea sa în scandalul interceptărilor telefonice practicate ilegal -, în cadrul unui articol apărut pe site-ul publicaţiei.

"Lucrurile bune pe care le face News of the World au fost afectate de un comportament greşit. Acuzaţiile recente sunt adevărate. A fost ceva inuman care nu are ce căuta la noi în companie. Responsabilitatea News of the World este de a le cere socoteală altora, dar nu a făcut asta când a fost vorba chiar de noi", mai scrie James Murdoch.

În acelaşi material, Murdoch scrie despre faptul că, în 2006, poliţia a derulat o anchetă care viza doi oameni de la News of the World şi amândoi au fost trimişi la închisoare. Totuşi, explică el, News of The World şi News International nu au reuşit să ajungă la miezul acestor fărădelegi care au avut loc fără niciun motiv legitim. "Cei care au acţionat greşit au transformat o redacţie bună în una rea şi asta nu a fost înţeles pe deplin şi nici soluţionat adecvat", precizează Murdoch.

"Drept rezultat, News of the World şi News International au susţinut în mod greşit că acuzaţiile privesc un singur reporter. Acum, în mod voluntar, am oferit dovezi poliţiei despre care cred că vor dovedi greşeala noastră şi cei care au acţionat greşit vor suporta consecinţele", scrie Murdoch.

În prezent, există două anchete principale ale poliţiei şi News of the World cooperează cu autorităţile, oferindu-le datele de care au nevoie, a mai scris Murdoch. El mai spus că ziarul şi-a recunoscut vinovăţia în cazurile civile şi că deja are un plan de compensaţii pentru cei care au avut de suferit.

Potrivit lui James Murdoch, care este fiul magnatului media Rupert Murdoch, ediţia finală a controversatului tabloid nu va difuza reclame comerciale, spaţiul publicitar fiind donat asociaţiilor caritabile.

Decizia a fost luată pe fondul dezvăluirilor privind interceptarea ilegală de către jurnalişti de la News of The World a telefoanelor rudelor victimelor atentatelor de Londra, rudelor militarilor morţi în Afganistan şi chiar a mesageriei unei adolescente date dispărute.