Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă după incidentul de la Sarmizegetusa Regia

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Comisia Naţională de Arheologie analizează situaţia de la Sarmizegetusa Regia şi va prezenta un raport săptămâna aceasta, informează Ministerul Culturii, după ce accesul în cetate a fost distrus pe o lungime de 30 de metri. Lucrările executate de o firmă privată pentru amenajarea unei parcări fără autorizaţie de la Comisia Naţională de Arheologie au afectat grav situl monument UNESCO din Munţii Orăştie.

Săptămâna trecută, un utilaj a excavat pământul până la jumătate de metru distanţă de zidul Porţii de Vest a cetăţii Sarmizegetusa Regia, la 1,5 metri adâncime, ceea ce poate duce în orice moment la prăbuşirea poţiunii afectate. Mai mult, în profilul săpăturii au fost realizate trepte de acces pentru turişti, iar din zid s-au desprins deja blocuri de piatră.

Situaţia a fost descoperită joi după-amiază de o delegaţie a Comisiei Naţionale de Arheologie, care realiza evaluări la alte lucrări arheologice din judeţul Hunedoara. Lucrările nu au fost autorizate de Comisia Naţională de Arheologie, iar în zonă nu se află nici un arheolog care să monitorizeze activitatea firmei de construcţie.

Fără avizele şi autorizaţiile legale, executantul riscă dosar penal pentru distrugerea unei părţi din zona de protecţie a unui monument istoric.

Pentru moment, lucrările au fost sistate la Sarmizegetusa Regia.