
Social
Turnul Cathedral Plaza "trebuie demolat"
turnul-cathedral-plaza-trebuie-demolat.jpg

După cinci ani de procese, proteste în stradă, rugăciuni şi chiar greva foamei, clădirea turn din apropierea Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti ar putea fi demontată. Asta după ce Curtea de Apel din Suceava a menţinut decizia care sistase construcţia Cathedral Plaza, pentru că lipseau autorizaţiile legale de construcţie.
"În baza acestei decizii, primarul Capitalei poate cere desfiinţarea construcţiei ilegale", spune la RFI avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, Mugur Popescu.
"În mâna primarului general se află instrumentele juridice necesare pentru ca să se poată începe demontarea acestei construcţii. Există posibilitatea ca pe cale administrativă să se treacă la demontarea construcţiei, întrucât o mare parte a acesteia este situată pe domeniul public, or există dispoziţii exprese în legea construcţiilor care prevăd această posibilitate", declară avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, Mugur Popescu.
Reprezentanţii Cathedral Plaza se apără
De partea lor, reprezentanţii firmei care deţine clădirea spun că decizia Curţii de Apel Suceava privind turnul ridicat în apropierea Catedralei Sfântul Iosif din Capitală este "tardivă". Ei susţin că imobilul a fost deja vândut şi chiar parţial închiriat.
Millennium Building Development, constructorul clădirii, consideră că sentinţa vine târziu, întrucât clădirea a fost intabulată şi a intrat în circuitul civil. Antonie Popescu, reprezentantul Primăriei Generale a Capitalei în proces explică de ce clădirea turn nu putea fi intabulată. "S-a spus despre clădire că a fost intabulată în cartea funciară. Este inexact, terenul este intabulat în cartea funciară de mai mulţi ani. Cu privire la clădire, de câte ori au încercat o înscriere în cartea funciară, primarul general a contestat. Pe rolul instanţelor judecătoreşti sunt în prezent trei litigii în desfăşurare. De asemenea, Arhiepiscopia a făcut notări în cartea funciară cu privire la construirea ilegală şi la anularea autorizaţiei de construire. Pentru ca o clădire să fie intabulată, i se cere o autorizaţie de construire şi cum aceasta nu mai există, stabiliţi dumneavoastră dacă poate avea loc o intabulare", explică Antonie Popescu, reprezentantul Primăriei Generale în proces.
Catedrala Sfântul Iosif cere demolarea turnului de birouri
Cu toate acestea, arhiepiscopul şi mitropolitul romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu speră ca primarul Sorin Oprescu să ceară dezmembrarea clădirii Cathedral Plaza, după decizia instanţei de la Suceava: "Eu cred că va lua această măsură, fiindcă stă în puterea lui şi mă gândesc că e şi în aşteptarea bucureştenilor o asemenea măsură. Trebuie să se vadă că totuşi nu trebuie încălcate legile ţării, nu trebuie dispreţuit cetăţeanul şi trebuie cultivat simţul frumosului în Capitală şi a binelui comun. Catedrala Sf. Iosif este un bine comun. Da, îmi doresc şi aştept această hotărâre din partea primarului general".
De cinci ani, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti se luptă în justiţie pentru oprirea construcţiei unei clădiri de 75 de metri înălţime, la mai puţin de zece metri distanţă de Catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti, monument istoric şi de arhitectură vechi de peste 125 de ani.