Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


David Petraeus predă ştafeta în Afganistan

david-petraeus-preda-stafeta-afganistan.jpg

David Petraeus, noul şef al CIA, din luna septembrie.

Generalul american David Petraeus, comandantul forţelor NATO din Afganistan, predă ştafeta succesorului său, generalul John Allen. Petraeus va deveni, începând cu luna septembrie, noul şef al CIA. Cu doar câteva ore înainte, un apropiat al preşedintelui afgan, Hamid Karzai şi un parlamentar au fost ucişi de un comando înarmat la Kabul. Cu o săptămână în urmă, fratele preşedintelui Karzai a fost asasinat la Kandahar.

Generalul David Petraeus, un veteran cu o carieră militară de 37 de ani în armata americană, este creditat cu operaţiunile de succes din războiul din Irak. În 2007, Petraeus a fost mandatat de fostul preşedinte american, George W. Bush cu lansarea unei operaţiuni de proporţii în Irak. Apoi, generalul a comandat operaţiunile din Afganistan şi a supervizat dislocarea a 30 de mii de militari americani suplimentari în lupta împotriva talibanilor. Plecarea generalului David Petraeus coincide cu începutul operaţiunilor de predare a controlului securităţii către trupele afgane.

 

Un apropiat al lui Hamid Karzai, ucis de talibani

 

Între timp, un apropiat al preşedintelui afgan, Hamid Karzai a fost ucis într-un atac asupra reşedinţei sale din Kabul. În acelaşi atentat revendicat de talibani a mai murit şi un parlamentar afgan, care se afla în reşedinţă la acel moment. Asasinatele au fost derulate de un comando format din mai mulţi bărbaţi înarmaţi cu pistoale mitralieră.

Incidentul are loc la doar o săptămână după ce fratele preşedintelui Hamid Karzai a fost asasinat în Kandahar. Anterior, NATO a început predarea responsabilităţii pentru securitatea locală în provincia Bamyian. Este prima operaţiune de acest fel de la debutul războiului în 2001 şi este văzută drept un pas crucial pentru încetarea operaţiunilor militare aliate în 2014.