Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluţiile, radiaţiile şi turismul

revolutiile-radiatiile-turismul.jpg

Revoluţiile, radiaţiile şi turismul. Francezii redescoperă Corsica.

Suntem în plină perioadă de vacanţă şi constatăm că anul acesta, atât în Franţa, cât şi în alte ţări, turismul a fost serios afectat de numeroase evenimente neprevăzute. Marele coşmar, pentru profesioniştii din domeniul turismului, sunt, într-adevăr, revoluţiile, protestele, crizele economice şi financiare, atentatele teroriste, catastrofele naturale şi erupţiile vulcanice.

Or, anul 2011 a fost unul profund marcat de toate aceste evenimente imprevizibile, ceea ce a tulburat total "apele" în zona sectorului turistic. Deşi au fost aplaudate ca o pagină de istorie glorioasă, revoluţiile din regiunea Magrebului i-au speriat pe mulţi europeni care au decis imdiat să-şi anuleze rezervările făcute în Tunisia, Egipt sau Maroc.

Între întâi ianuarie şi întâi iunie 2011, peste un milion două sute de mii de francezi şi-au schimbat planurile iniţiale de a-şi petrece vacanţele în străinătate, afirmă, la Paris, specialiştii sectorului. Francezii n-au fost însă speriaţi numai de insecuritatea din nordul Africii. Unii şi-au anulat călătoriile prevăzute în Asia, şi aceasta din cauza accidentului nuclear din Japonia, altfel spus de teama  eventualelor radiaţii.

China, Thailanda, Indonezia, Vietnamul, Cambodgia, vor avea, se pare, anul acesta, mai puţini turişti europeni şi mai ales francezi, pentru că lumea se teme, iată, de spectrul radiaţiilor sau de un nou tsunami. Nici Grecia, cu problema ei financiară despre care se vorbeşte atât de mult, şi pe fondul grevelor frecvente şi al manifestaţiilor violente de la Atena, nu mai atrage atât de mult. 

Rezervările în Maroc, ţară extrem de frecventată de europeni, începuseră să scadă chiar şi înainte de atentatul de la Marakesh, spun specialiştii. Rezervările într-o ţară precum Iordania au scăzut, de la un an la altul, cu 90 la sută, iar în Egipt cu 68 la sută.

Francezii redescoperă Franţa

Neliniştiţi de ceea ce se întâmplă în lume, francezii îşi redescoperă brusc propria lor ţară sau insula Corsica, unde rezervările au crescut cu 10 la sută. Sau redescoperă ţările "calme" din jur, cum ar fi Spania, unde unele agenţii turistice înregistrează rezervări cu 30 la sută mai numeroase decât anul trecut. Insula italiană Sardinia afişează chiar un record: rezervările au crescut, ne asigură o agenţie, cu 777 la sută.

Sectorul turistic se adaptează însă din mers si a redus în mod substantia preturile. Multe agentii mizează acum pe rezervările de ultim minut...

Merită notate şi alte fenomene insolite în materie de turism. Dacă vulcanii islandezi au paralizat în ultimul timp de mai multe ori spaţiul aviatic european, ei au devenit însă şi o destinaţie turistică... Iată una din ultimele tendinţe în materie de turism în Europa, multă lume vrea să vadă vulcanii islandezi şi să înţeleagă fenomenul erupţiilor care blochează avioanele la sol... În primele 6 luni ale acestui an peste 200 000 de turişti au vizitat Islanda, ceea ce înseamnă o creştere cu 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Să aruncăm o privire şi în alte zone unde se înregistrează modificări de atitudine. Mexicul începe să-i sperie pe turiştii americani, cu siguranţă pe fondul violenţelor din această ţară legate de problema drogurilor şi a cartelurilor care se răfuiesc între ele. Anul acesta numărul turiştilor provenind din Statele Unite a scăzut cu aproape 7 la sută, dar Mexicul rămâne totuşi principala destinaţie turistică a Americii Latine, cu 23 de milioane de turişti pe an.

Merită să amintim că şi România dispune de un potenţial turistic important şi primeşte pe an un milion trei sute de mii de turişti. Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului, care a efectuat o vizită la Bucureşti cu o săptămână în urmă, invita însă autorităţile române să mai facă un mic efort pentru a ameliora imaginea Bucureştiului şi pentru a dezvolta oferta turistică în capitală.