Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Norvegia: Oslo, ţinta unei explozii mortale

oslo-tinta-doua-explozii-puternice.jpg

Norvegia: Oslo, ţinta a două explozii puternice

Cel puţin şapte persoane au murit şi mai multe zeci au fost rănite după ce o explozie puternică s-a produs vineri în centrul oraşului Oslo, în apropierea sediului Guvernului norvegian. Poliţia a anunţat că deflagraţia a fost provocată de "o bombă", precizând că nu are nicio "ipoteză principală". Autorităţile de la Oslo vorbesc despre mai mulţi morţi şi răniţi în urma acestei deflagraţii ce pare a reprezenta primul atentat din istoria acestei ţări scandinave.

După producerea primei explozii, CNN a relatat că o a doua deflagraţie ar fi avut loc în centrul oraşului. Poliţia a anunţat că deflagraţia a fost provocată de "o bombă", neconfirmând informaţiile privind producerea celei de-a doua explozii. Forţele de ordine au izolat însă zona în care a avut loc explozia, iar câini utilitari caută alte presupuse dispozitive explozive.

Explozia a spart geamurile sediului Guvernului norvegian, o clădire cu 17 etaje din centrul capitalei Norvegiei unde se află inclusiv biroul premierului. Experţii afirmă că explozia pare să fi fost cauzată de o maşină-capcană.

Pe de altă parte, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul vineri în timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, pe o insulă de la periferia oraşului Oslo, cel puţin cinci persoane fiind rănite, anunţă postul de televiziune NRK. La eveniment urma să fie prezent şi premierul Jens Stoltenberg.

Guvernul norvegian organizează o reuniune de criză, vineri seara, după cele două atacuri comise în regiunea Oslo, anunţă premierul Jens Stoltenberg, citat de acelaşi post de televiziune.

"Mai mulţi miniştri se vor reuni vineri seara", a declarat Stoltenberg, precizând că va avea întâlniri şi cu liderii principalelor partide politice, sâmbătă.

Poliţia norvegiană a anunţat că are motive să creadă că atentatul cu bombă de la Oslo şi atacul armat comis la şcoala de vară a tinerilor laburişti norvegieni au fost coordonate.

Norvegia, ţara membră a NATO, a fost ameninţată în trecut de reţeaua teroristă Al-Qaeda, din cauza implicării sale în războiul din Afganistan. De altfel, anul trecut autorităţile norvegiene au anunţat arestarea a trei persoane care "pregăteau activităţi teroriste".

Să mai spunem că avioanele norvegiene iau parte, de asemenea, la raidurile aeriene din Libia. Muammar Gaddafi a avertizat recent că agenţii săi vor ataca ţinte din statele care fac parte din coaliţia internaţională.

Foto: tpb_stun via twitpic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit imaginilor difuzate de ziarul Aftenposten, au mai fost afectate şi alte clădiri guvernamentale şi birouri din zonă. De asemenea, au fost sparte şi geamurile clădirii care găzduieşte sediul ziarului norvegian Verdens Gang.

Foto: tpb_stun via twitpic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrivit martorilor, sediul Ministerului norvegian al Petrolului a luat foc în urma deflagraţiilor de origine încă necunoscută.

Foto: jawedOT via twitpic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VEZI MAI JOS PRIMELE IMAGINI VIDEO ALE MARTORILOR DIN OSLO