Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atacurile din Norvegia, comise de un “fundamentalist creştin”

atentat-oslo.jpg

Efectele exploziei din centrul oraşului Oslo (Photo: Reuters)

Bilanţul atacurilor comise vineri în Norvegia a ajuns la 92 de morţi, iar autorităţile locale spun că aproximativ 80 dintre victime au fost înregistrate în atacul armat comis în apropiere de capitala Oslo. Acesta a vizat o şcoală de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere. Restul persoanelor au fost ucise în explozia violentă din centrul capitalei norvegiene. Poliţia locală a anunţat că a arestat un suspect, un norvegian în vârstă de 32 de ani.

Elementele postate de suspect pe Internet sugerează că acesta are unele orientări politice care înclină spre dreapta şi antimusulmane. Barbatul a fost catalogat ultierior de anchetatori drept un "fundamentalist creştin".

Conform televiziunii TV2, suspectul avea două arme înregistrate pe numele său, între care o puşcă automată. În plus, explozibili nedetonaţi au fost găsiţi pe insula Utoeya, unde suspectul a deschis focul asupra participanţilor la şcoala de vară a organizaţiei de tineret a partidului laburist.

Sâmbătă dimineaţă, poliţia din Oslo a anunţat că armata şi poliţia vor consolida securitatea în jurul clădirilor şi instituţiilor care ar putea fi ameninţate în urma dublului atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele din 2004 de la Madrid.

Suspectul s-a dat drept poliţist

Suspectul purta un pulover inscripţionat cu sigla poliţiei când a fost arestat, după atac, dar el nu a lucrat niciodată pentru aceasta, potrivit comisarului care se ocupă de anchetă.

Explozia din Oslo a lovit un cartier în care se află biroul premierului Jens Stoltenberg, care nu se afla acolo în momentul deflagraţiei. Pe baza mărturiilor, poliţia a vorbit despre "una sau două bombe".

Toate imobilele învecinate au fost de asemenea avariate. Conform principalului tabloid norvegian, Verdens Gang (VG), a cărui redacţie se află foarte aproape de locul atacului, corpul unei persoane decedate atârna de cadrul unei ferestre spulberate.

Imaginile televiziunilor norvegiene prezentau imobile total desfigurate, trotuare pline cu cioburi de geam, fum desupra cartierului, numeroase ambulanţe şi răniţi plini de sânge.

Carnagiul de la şcoala de vară a tineretului laburist, de pe insula Utoeya, a avut loc la scurt timp după explozie. Bărbatul a intrat în tabără pretinzând că vrea să asigure securitatea participanţilor după explozia de la Oslo şi a deschis focul asupra participanţilor. După arestarea lui, poliţia a declarat că acesta are fără îndoială legătură cu atentatul din centrul capitalei.