Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tinerii din Republica Moldova pot depune actele pentru a studia în România

tinerii-republica-moldova-pot-depune-actele-studia-romania.jpg

Tinerii din Republica Moldova pot depune actele pentru a studia în România

S-a dat startul pentru depunerea documentelor pentru tinerii din Republica Moldova care vor să îşi facă studiile în România. Ministerului Educaţiei a afişat pe pagina de internet lista de documente care trebuie completate de către absolvenţii care doresc să-şi continue studiile în România.

Tinerii absolvenţi de cursuri gimnaziale şi preuniversitare din Republica Moldova pot depune actele pentru a studia în România. Şi anul acesta, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor care doresc să-şi continue studiile peste în România 2.150 de burse.

Dintre acestea, 950 sunt pentru învăţământul liceal, 1.100 de burse au fost alocate pentru studenţi, iar un număr de alte 300 de burse pentru titularii de diplome de Bacalaureat din România.

Dosarul necesar aplicării la una dintre aceste burse, precum şi la cele destinate studiilor de masterat, rezidenţiat şi doctorat, trebuie să conţină o serie de documente care se găsesc şi pe site-ul ministerului educaţiei.

Actele necesare sunt: cererea de înscriere la concurs, fişa de înscriere pentru elevii din Republica Moldova, foaia matricolă, certificatul de naştere, acordul scris al părinţilor, adeverinţa medicală şi recomandarea în scris a ierarhilor pentru candidaţii la adminterea în învăţământul teologic.  

Statul român acordă bursierilor următoarele facilităţi: finanţarea taxelor de şcolarizare, o bursă lunară echivalentul în lei al sumei de 65 de euro pe lună - pentru elevi şi studenţi, 75 euro pe lună - pentru masteranzi, medici aflaţi la specializare şi 85 euro pe lună - pentru doctoranzi.

 În plus, statul român asigură cazarea în internatele şcolare şi căminele studenţeşti în limita subvenţiilor aprobate cu această destinaţie de la bugetul de stat.

 
Liliana Simionescu: Tinerii din Republica Moldova pot depune actele pentru a studia în România