Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii muncesc mult şi au concedii scurte

romanii-muncesc-mult-au-concedii-scurte.jpg

Românii muncesc cel mai mult din UE.

Românii muncesc cel mai mult din toată Uniunea Europeană. Aşa arată un raport realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă. Dacă media în UE este de 39,7 ore pe săptămână, în România nivelul de muncă depăşeşte 41 de ore.

Românii au găsit un domeniu în care sunt mai tari ca germanii, francezii şi britanicii, dar nu se pot neapărat lăuda cu asta. E vorba de orele de muncă prestate de-a lungul unei săptămâni.

Astfel, un român cu normă întreagă munceşte în medie 41,3 ore pe săptămână. Suntem peste Luxemburg, Marea Britanie, Polonia, Germania şi Bulgaria, dar şi peste Cehia şi Estonia. Cea mai mică săptămână de lucru negociată colectiv este în Franţa: 35,6 ore.

În România, legea spunea anul trecut că săptămâna de lucru nu poate depăşi 48 de ore, cu tot cu orele suplimentare, adică una pe zi, în medie. Această limită maximă este cea mai mare din Uniunea Europeană, ce-i drept alături de alte 15 state. Minimul se înregistrează în Belgia: 38 de ore.

 

Românii au concedii scurte

 

Nici în privinţa concediilor, românii nu prea au cu ce să se laude. România are doar 21 de zile stabilite prin negocieri colective şi se află astfel la coada unui clasament format din 14 ţări pentru care există informaţii. Doar ciprioţii şi estonienii au mai puţine zile de concediu pe an, respectiv 20. Cel mai bine stau danezii şi germanii, care se pot bucura de 30 de zile de concediu.

În fine, stăm prost şi în privinţa sărbătorilor legale, cu doar şase zile dintr-un an. Numai Olanda are mai puţine, mai exact cinci. Cele mai multe sărbători legale, deci zile libere de la stat sunt în Spania: 14.