Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gigacaloria se scumpeşte în Bucureşti de la 124 lei la 169,8 lei

gigacaloria-se-scumpeste-bucuresti-124-lei-1698-lei.jpg

Gigacaloria se scumpeşte în Bucureşti de la 124 lei la 169,8 lei

Noul tarif se va aplica de la 1 august. Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a decis ca plata facturilor de energie termică se poate realiza în tranşe egale, cu acordul asociaţiei de locatari. Ultima majorare a preţului la gigacalorie a avut loc în octombrie 2007. Acum gigacaloria se scumpeşte în Bucureşti de la 124 lei la 169,8 lei. Viceprimarul Mircea Raicu explică la RFI că aceasta majorare de tarif se va resimţi din luna octombrie.

Potrivit viceprimarului Mircea Raicu “Guvernul, aşa cum ştiţi, retrage subvenţia la căldură, partea guvernului va fi preluată de municipalitate, noi vom plăti 60% din preţul real al gigacaloriei de 327 de lei. Deci, primăria Capitalei prin Consiliul General va continua să subvenţioneze pentru populaţia din municipiul Bucureşti.”

Prin această majorare de tarif, necesarul anual al subvenţiei de la bugetul local şi de la bugetul de stat scade de la circa 770 milioane lei / an la circa 610 milioane lei /an. Potrivit expunerii de motive, preţul de facturare a energiei termice în Bucureşti - chiar şi după această majorare - va fi mai mic cu 14% decât preţul mediu din principalele 12 oraşe ale ţării.

Pe de altă parte reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că majorarea cu 37% nu este admisibilă şi nici suportabilă, iar facturarea în tranşe egale provoacă distorsiuni grave în funcţionarea asociaţiilor.

Plata facturilor de energie termică pentru încălzire se poate face în tranşe egale, însă numai cu acordul asociaţiilor de locatari sau de proprietari. Pentru cei care optează pentru plata în tranşe egale, achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET şi avizată de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice.

 
Viceprimarul Mircea Raicu:Gigacaloria se scumpeşte în Bucureşti de la 124 lei la 169,8 lei