Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Important lider rebel, asasinat în Libia

important-lider-rebel-asasinat-libia.jpg

Generalul Abdel Fatah Younes, aici în aprilie 2011 (Foto: Reuters/Esam al-Fetori)

Generalul Abdel Fatah Younes, fost responsabil al regimului colonelului Muammar Gaddafi, care s-a alăturat rebeliunii din Libia a fost ucis. Anunţul a fost făcut de şeful Consiliului Naţional de Tranziţie. Potrivit lui Moustafa Abdeljalil, generalul a fost omorât de un grup de bărbaţi înarmaţi, după ce fusese chemat la un interogatoriu la Benghazi. Circumstanţele morţii sunt încă neclare, iar trupul său nu a fost deocamdată găsit.

Varianta oficială, cea evocată de şeful Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia este că generalul Abdel Fatah Younes a fost convocat de o comisie de anchetă şi că a fost ucis de un grup de oameni înarmaţi. Doi colonei au fost de asemenea ucişi.

Moustafa Abdeljalil a anunţat că şeful grupului care l-a asasinat pe general a fost arestat, dar nu precizează cine este bărbatul respectiv şi nici cărei tabere îi aparţine. Indirect, el face aluzie la o operaţiune organizată de fidelii lui Muammar Gaddafi.

În mod ciudat, trupul lui Abdel Fatah Younes şi corpurile celor doi ofiţeri care se aflau cu el nu au fost găsite.

 

Întrebări fără răspuns, după asasinarea lui Abdel Fatah Younes

 

Întrebările sunt numeroase: de ce a fost convocat generalul pentru interogatoriu? ce anume i se reproşa? e vorba de o reglare de conturi în sânul Consiliului Naţional de Tranziţie sau o ambuscadă reuşită pusă la cale de oamenii colonelului Muammar Gaddafi?

RFI a contactat un medic din Benghazi. El vorbeşte despre confuzia care domină această afacere. Oamenii sunt şocaţi şi caută să înţeleagă, spune doctorul. El asigură că situaţia era calmă joi seară, chiar dacă se auzeau unele tiruri de armă. Medicul confirmă că generalul Abdel Fatah Younes scăpase deja din mai multe tentative de asasinare.

Abdel Fatah Younes era fosta mână dreaptă a lui Muammar Gaddafi. Cei doi au împărţit 40 de ani de istorie în Libia, de la revoluţia din 1969. Generalul Abdel Fatah Younes a fost ministru de Interne până pe 22 februarie 2011, când totul s-a schimbat.

El a decis să schimbe tabăra şi să li se alăture insurgenţilor, un afront insuportabil pentru Muammar Gaddafi, care a promis o recompensă de două milioane şi jumătate de dolari pentru oricine reuşeşte să-l ucidă pe Abdel Fatah Younes.