Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu restricţii sau fără, românii vor continua să muncească în Spania

restrictii-romanii-vor-continua-sa-munceasca-spania.jpg

Cu restricţii sau fără, românii vor continua să muncească în Spania

Spania a introdus permisele de muncă pentru români pe fondul şomajului în creştere, şi nu ca măsură discriminatorie, susţin autorităţile de la Madrid. Ce înseamnă pentru românii din Spania, cei ce sunt şi cei ce vor fi, restricţiile pe piaţa muncii? Se va diminua problema şomajului în Spania odată cu introducerea permiselor de muncă pentru români? Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa, răspunde la RFI că “nu”. A demonstrat-o experienţa din 2007-2009 când, cu toate interdicţiile, concetăţenii noştri au plecat către Spania în număr la fel de mare, spune Ţecu.

În prezent, nivelul şomajului în rândul românilor din Spania, comunitatea cea mai numeroasă şi cea mai bine integrată, se ridică la circa 40 de procente, estimează Daniel Ţecu. (Statistica rezentată de autorităţi este de 30% în rândul românilor, şi de 21% la nivelul întregii populaţii.) Ar rezolva permisele de muncă problema şomajului prin temperarea imigraţiei? Se pare că nu.

“Nu există un motiv obiectiv pentru care ar fi trebuit să se introducă o astfel de restricţie”, explică Daniel Ţecu. “Măsura nu are logică. Iată de ce: între 2007-2009 a mai fost o restricţie similară. S-a dovedit foarte clar că, în toată perioada, românii au venit în absolut acelaşi ritm.Cu interdicţie, fără interdicţie, ei au intrat în acelaşi număr.

În schimb, măsura luată de guvernul de la Madrid va încuraja şi mai mult economia subterană: ”românii care vor veni vor lucra la negru. O parte dintre ei îşi vor face firme particulare, ceea ce este voie, iar dacă nu, vor lucra la negru. Cei ce vor veni, dacă vor găsi un contract de muncă, vor avea nevoie de permisul special din partea guvernului, ceea ce eu cred că va fi dificil, aproape imposibil.

O explicaţie: Pisica moartă de aruncat în curtea viitoarei guvernări

Partidul de stânga doreşte să impună măsura ca să arunce o problemă în curtea opoziţiei, care are şanse să urmeze la guvernare, spune Daniel Ţecu. ”Cred că măsura luată de guvern este o măsură pur politică. Acum guvernează un partid de stânga care, după toate prezicerile, inclusiv ale sale, va mai sta la putere trei luni de zile.” Pe de altă parte, ”se ştie că partidul din opoziţie, Partidul Popular, de dreapta, a fost tot timpul împotriva acestor interdicţii.” Dacă acesta preia guvernarea cu tot cu interdicţii, pe care nu le-a dorit, va întâmpina mari dificultăţi în a le ridica. Mai alesc că, în mod normal, măsuri ca acestea sunt prevăzute să dureze cel puţin doi ani.

Permisul de muncă, o nouă pată pe imagine

Pentru românii deja stabiliţi în Spania, este o nouă lovitură în imagine, spune Daniel Ţecu, ”noi suntem «cei care venim să cerem o bucată de pâine Spaniei». Aştept din partea guvernului român o reacţie cât se poate de serioasă. Avem aceleaşi drepturi ca şi spaniolii. Ar trebui (România – n.red.) să prezinte Spaniei posibilitatea unei măsuri de acelaşi tip, împotriva firmelor spaniole care vin în România, poate aşa se trezesc. Noi nu suntem un membru al Europei de mâna a doua, ci un membru cu drepturi depline. Trebuie să se comporte cu noi ca atare.

Ce spun autorităţile de la Madrid

Ministrul spaniol al Muncii şi Imigraţiei susţine că măsura a fost introdusă pentru că România are în acest moment cel mai mare volum de intrări pe piaţa spaniolă a muncii, cu un şomaj asociat de 30%. Deşi vor avea nevoie de permis de muncă, românii care vor dori să lucreze în Spania vor beneficia de un tratament diferit, favorabil, faţă de cei din ţările extracomunitare, a declarat joi ministrul spaniol al muncii şi imigraţiei, Valeriano Gomez, la întâlnirea cu omologul său român, Sebastian Lăzăroiu.

O facem exclusiv cu România (introducerea permiselor de muncă – n.red.) cum este logic, nu dintr-un motiv discriminatoriu, ci pentru că în acest moment are cel mai mare volum de intrări pe piaţa spaniolă a muncii. A trecut de pe poziţia a cincea, a şasea în 2006, pe prima poziţie, în cinci ani. O facem într-un moment în care rata şomajului în rândul românilor din Spania este de 30%. Asta nu are nici o legătură cu discriminarea.

Restul naţiunilor comunitare prezente în Spania, bulgară, britanică, germană, italiană, nu au nici pe departe volumul sau rata de creştere pe care le înregistrează populaţia română din Spania. Acestea sunt motivele, legate strict de situaţia pieţei muncii. (...) Cetăţenii români vor beneficia de un tratament diferit, favorabil faţă de cei extracomunitari.” Valeriano Gomez nu a precizat în ce mod va favoriza acest tratament muncitorii români.

 
Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa