Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anders Breivik plănuia şi alte atentate în Oslo

Autorul atacurilor din Norvegia plănuia să atace şi Palatul Regal din Oslo, a dezvăluit procuratura norvegiană care afirmă, de asemenea, că şi sediul Partidului laburist se număra printre ţintele vizate de extremistul Anders Breivik. Între timp, Politia a anunţat că atacurile s-au soldat cu 77 de morţi, conform noii liste a victimelor. Între acestea se numără şi o persoană de naţionalitate română.

Este vorba despre adolescenta Karin Elena Holst, ucisă în atacul de pe insula Utoya. Familia şi prietenii acesteia au comemorat, joi seară, la Codlea, în judeţul Braşov, victimele atentatelor, aducând flori şi aprinzând lumânări în memoria acestora.

Pe de altă parte, Serviciul de informaţii al Poliţiei norvegiene (PST) a comunicat că nu există motive să modifice nivelul de alertă privind securitatea Norvegiei, în contextul "caracterului unic" al atacurilor din 22 iulie.

Primele înmormântări au avut loc la Oslo

Premierul norvegian Jens Stoltenberg a asistat vineri după-amiază, într-o moschee din Oslo, la o ceremonie în memoria victimelor. Tot vineri au fost inhumate primele dintre cele 77 de victime ale masacrului comis extremistul norvegian.

O tânără de origine kurdă irakiană, ucisă la vârsta de 18 ani în atacul armat de pe insula Utoya, Bano Rashid, va fi înmormântată la Nesodden, în apropiere de Oslo, în prezenţa şefului diplomaţiei norvegiene, Jonas Gahr Stoere.

O altă înmormântare, cea a lui Ismail Haji Ahmed, ucis la vârsta de 19 ani, a avut loc la Hamar, în sud-estul Norvegiei.