Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este Anders Behring Breivik schizofrenic?

este-anders-behring-breivik-schizofrenic.jpg

Autorul atacurilor din Norvegia, Anders Behring Breivik

În Norvegia continuă omagiile în memoria victimelor dublului atentat comis pe 22 iulie de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik. În Parlamentul de la Oslo are loc luni, 1 august, o comemorare a atacurilor din Norvegia, în prezenţa regelului Harald al V-lea, a prinţului moştenitor Haakon şi a premeirului Jens Stoltenberg. În paralel, autorul măcelului va fi supus unor expertize medicale în cursul acestei săptămâni, psihiatrii urmând să decidă dacă Breivik este întreg la minte sau nu.

Anders Behring Breivik poate fi condamnat sau este de dus mai degrabă la îngrijiri într-un spital psihiatric? Doi experţi-psihiatri vor trebui să răspundă la această întrebare, în urma diverselor examene la care-l vor supune pe autorul atentatului dublu de vinerea trecută.

Raportul este aşteptat în noiembrie, decizia finală de a-l judeca sau nu pe Anders Behring Breivik urmând să fie luată după aceea. Ca să fie considerat iresponsabil pentru gesturile sale, Breivik va trebui să fie catalogat de medici drept dement, nebun, paranoic sau schizofrenic. Este ipoteza sugerată de avocatul acuzatului. Chiar şi dacă este psihotic, potrivit legii norvegiene, autorul unui astfel de act trebuie să fi fost şi rupt de realitate. Or, Breivik, care a redactat un manifest de 1.500 de pagini într-o engleză perfectă pare inteligent şi conştient de actele sale.

 

Anders Behring Breivik, schizofrenic?

 

Singura salvare de după gratii a lui Anders Behring Breivik este diagnosticul de schizofrenie. Patru procente dintre aceşti bolnavi au şi un coeficient de inteligenţă ridicat, aşa cum pare a fi cazul autorului atacurilor din 22 iulie din Norvegia.

Expertiza medicală aprofundată va răspunde acestor întrebări, dar va fi totuşi foarte greu de convins lumea medicală şi opinia publică de faptul că un om care şi-a pregătit atât de sistematic masacrul este iresponsabil din punct de vedere penal.