Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ramadan sângeros în Siria

ramadan-sangeros-siria.jpg

Protestele din Siria continuă, în ciuda reprimării organizate de forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad (Foto: Reuters).

Siria marchează începutul sărbătorii sfinte de Ramadan cu violenţe stradale. Peste noapte au fost raportate noi lupte în mai multe oraşe din ţară, în timp ce forţele guvernamentale continuă campania împotriva manifestanţilor prodemocraţie. Luni ar fi fost ucişi 24 de civili, potrivit unui bilanţ neoficial.

Peste noapte, şase persoane au fost ucise în capitala siriană Damasc. Oamenii participau la o manifestaţie organizată în prima zi a sărbătorii islamice de Ramadan, imediat după rugăciuni.

Anterior, alte patru persoane au murit în oraşul Hama, după ce duminică a fost înregistrată cea mai sângeroasă zi din protestele antiguvernamentale ale ultimelor patru luni. În total, luni ar fi fost ucişi 24 de civili, potrivit unui bilanţ neoficial.

Consiliul de Securitate al ONU va lua marţi, 2 august, în discuţie situaţia din Siria. China şi Rusia au blocat până în prezent adoptarea unei rezoluţii de condamnare a reprimării manifestaţiilor din Siria. Rusia a declarat însă că ar sprijini un document nu atât de categoric.

 

Reprimare fără limite în Siria

 

Organizaţii pentru drepturile omului au afirmat că de duminică încoace peste 140 de persoane ar fi fost ucise în luptele cu forţele loiale regimului condus de Bashar al-Assad. Guvernul de la Damasc a promis reforme, dar afirmă că cetăţenii şi forţele armate ar fi atacate de bande criminale, sprijinite de puteri străine nenominalizate.

Jurnaliştii nu au acces în Siria, aşa că diferitele informaţii sunt greu de verificat din surse independente.

La o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate, un oficial ONU de rang înalt le-a spus delegaţilor că pe lângă persoanele ucise, alţi trei mii de oameni ar fi daţi dispăruţi şi 12 mii, arestaţi de la începutul protestelor din Siria, în martie.