Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economist francez: Legalizarea cannabisului nu înseamnă creşterea consumului

economist-francez-legalizarea-cannabisului-nu-inseamna-cresterea-consumului.jpg

În Franţa s-a redeschis dezbaterea privind legalizarea cannabisului

În Franţa, ziarul Le Monde relansează dezbaterea privind legalizarea cannabisului. Economistul francez, Pierre Kopp, e de părere că legalizarea produsului nu ar duce la o mărire a consumului dacă statul fixează taxele în aşa fel încât să se menţină actualul preţ de pe piaţa neagră - circa şase euro gramul. Mai mult, a autoriza consumul acestui drog ar permite degajarea unor sume considerabile de bani pentru a preveni mai bine populaţia asupra riscurilor, mai crede Kopp.

În opinia economistului, legalizarea consumului de cannabis ar aduce statului francez anual peste un miliard de euro. Actualmente, autorităţile franceze cheltuie 300 de milioane de euro pe an ca să combată traficul şi să aresteze circa 80 de mii de oameni. O politică ce nu aduce însă nici un rezultat, efectul radical aşteptat de stat nu se face simţit. Consumul în Franţa s-a stabilizat deja de mult, e adevărat la un nivel foarte ridicat.

Cel mai mare consumator de cannabis din Europa

Cu 500 de mii de consumatori care fumează zilnic şi alţi 1,2 milioane de fumători înveteraţi, care consumă de cel puţin zece ori pe lună, Franţa este primul consumator de cannabis din Europa. Piaţa este dominată de haşisul adus din Maroc în timp ce marijuana consumată aici e de origine franceză. Producţia locală în Franţa este evaluată la 32 de tone de la 150 de mii de producători.

A legaliza consumul de cannabis ar garanta aşadar pe de o parte calitatea prodului propus consumatorilor şi pe de altă parte ar pune capăt rivalităţii între traficanţii din periferiile oraşelor franceze, rivalităţi ce provoacă adesea tensiuni incontrolabile. Iată argumentele avansate nu demult de nişte responsabili socialişti şi ecologişti francezi aflaţi în opoziţia parlamentară.

Soluţia Pierre Kopp

Pentru a evalua impactul, costul consumului de cannabis asupra colectivităţii, economistul a luat în calcul o serie de elemente: cât costă represiunea, îngrijirile, profiturile pentru reţelele de traficanţi, şamd. Din totalul de circa 900 de milioane de euro folosiţi de stat în combaterea traficului cu droguri - cannabis, heroină, cocaină, lsd, extasy, şamd - o treime sunt utilizate pentru a reprima traficul şi consumul de cannabis.

Înseamnă deci 300 de milioane de euro, ce-ar putea fi deci economisite în caz de legalizare, la care se adaugă aşadar miliardul de euro ce-ar putea intra în trezoreria statului sub formă de taxe, exact cum se face astăzi cu ţigările. Aceşti bani suplimetari dar şi timpul câştigat ar putea fi realocaţi pentru a preveni populaţia şi a combate mai eficient traficul cu alte substanţe mai nocive.

Avantaje şi riscuri

Dacă se va legaliza cannabisul, variaţia preţului este esenţială: dacă preţul este prea mare, apare din nou un trafic paralel, iar dacă e prea mic, consumul s-ar putea dezvolta. Al doilea element-cheie în opinia acestui profesor universitar este educaţia. Tinerii trebuie preveniţi, alertaţi cu privire la efectele unui consum prea mare şi a riscurilor care le comportă consumul de cannabis asupra condusului cu maşina de exemplu.

Pe scurt, conchide Pierre Kopp, o legalizare sub control în care statul ar superviza producţia şi distribuţia ar pune capăt unei politici represive disproporţionate şi inutile ce creează în plus la ora actuală tensiuni în cartierele sensibile ale oraşelor franceze.