Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


38 de militari morţi după prăbuşirea unui elicopter în Afganistan

Treizeci şi unu de militari americani şi şapte afgani au murit în urma prăbuşirii unui elicopter NATO în Afganistan. Aparatul de zbor a fost doborât vineri-noapte de talibani, au anunţat autorităţile afgane. Sunt cele mai importante pierderi într-un singur eveniment pentru coaliţia din Afganistan de la începutul intervenţiei străine şi debutul conflictului în 2001.

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a transmis deja condoleanţe către SUA, precizează un comunicat al preşedinţiei afgane, care arată că şi şapte militari afgani au murit în accident.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor provinciale din Afganistan a confirmat oficial că elicopterul american a fost doborât de insurgenţii talibani.

NATO a confirmat la rândul său că unul dintre elicopterele sale s-a prăbuşit, fără a oferi un bilanţ, naţionalitatea ocupanţilor sau localizarea exactă a prăbuşirii.

Insurgenţii talibani, contactaţi telefonic de AFP, au afirmat că au doborât elicopterul, dar ei revendică adesea acţiuni pentru care nu sunt responsabili.

Potrivit purtătorului de cuvânt al autorităţilor din Wardak (centrul Afganistanului), elicopterul s-a prăbuşit în timpul unei operaţiuni nocturne comune cu forţele afgane.