Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se scumpesc biletele la metrou

Metrorex a anunţat scumpirea tarifelor începând cu data de 6 august. Conform noilor preţuri, o cartelă de metrou cu două călătorii va costa 4 lei, în timp ce una cu 10 călăltorii, 10 lei. În acelaşi timp, pentru un abonament lunar cu 62 călătorii, bucureştenii vor scoate din buzunar 35 lei. Metrorex anunţă că tarifele la abonamentele lunare şi săptămânale cu număr nelimitat de călătorii rămân neschimbate.

Operatorul reţelei de metrou arată, într-un comunicat, că în acest an raportul dintre subvenţia necesară şi cea alocată pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile din metrou şi la materialul rulant depăşeşte 126%, rezultând un deficit de finanţare de circa 90 milioane lei, şi că de la ultima majorare a tarifelor, din septembrie 2010, preţurile de consum au crescut cu peste 5%.

Compania menţionează că au crescut şi costurile cu combustibilii, apa, energia termică şi cea electrică. Numai în cazul electricităţii majorarea a fost de peste 25%, de la 247 lei/MWh anul trecut şi în primul semestru din 2011 la circa 315 lei/MWh în prezent, potrivit sursei citate.

Metrorex dă totodată exemple de oraşe unde călătoria cu metroul este mult mai scumpă.

"Prin comparaţie cu alte administraţii de metrou preţul actual la călătoria cu metroul din Bucureşti este de circa 30 euro cenţi / călătorie, faţă de alte administraţii de metrou în care preţul cel mai scăzut la călătoria cu metroul este peste 1 euro / călătorie (exemple: Budapesta - 1 euro, Barcelona - 1,35 euro, Madrid - 2 euro, Berlin - 2,10 euro, Londra - 4,7 euro)", se menţionează în comunicat.