Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Soldaţi din unitatea care l-a lichidat pe ben Laden, ucişi în Afganistan

sua-trupe-speciale.jpg

Membrii ai trupei de elită Navy Seal

Lovitură grea pentru forţele internaţionale din Afganistan, dar mai ales pentru forţele americane, după ce peste 20 dintre membrii unităţii de elită Navy Seal - care l-a ucis pe liderul al-Qaida Osama ben Laden în luna mai - au fost ucişi vineri noapte. Conform unor surse americane, ei s-ar numara printre cei 31 de militari americani morţi, în noaptea de vineri, după doborârea elicopterului lor de către talibani.

Reprezentanţi militari americani susţin că într-adevar soldaţii ucişi sunt din Navy Seal, dar că nu sunt aceeaşi care au participat la operaţiunea de lichidare a lui ben Laden.

Autorităţile afgane au confirmat că 31 de militari americani şi şapte soldaţi afgani au murit în atacul talibanilor asupra elicopterulu. Este vorba despre cel mai sângeros atac asupra trupelor străine de la începutul războiului din Afganistan în 2001.

Membrii Seal Team Six (Echipa Şase Seal) erau transportaţi cu elicopterul de un echipaj al Regimentului 160 de Operaţiuni Speciale al Aviaţiei, potrivit unor oficiali americani.

Potrivit unor surse, din echipă făceau parte 22 de membri ai forţelor de elită Seal, trei controlori de trafic ai Forţelor Aeriene, şapte militari din cadrul Armatei afgane, un câine şi îndrumătorul lui, un translator civil şi echipajul elicopterului.

Seal Team Six este o unitate de elită secretă, cunoscută în special pentru uciderea liderului al-Qaida, Osama ben Laden, în mai 2011.