Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Palatul Elysée, în renovare

palatul-elysee-renovare.jpg

Palatul Elysée, reşedinţa Preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, intră în renovare

Palatul Elysée, reşedinţa preşedintelui Franţei, a intrat într-o intensă fază de renovare. De o săptămână încoace şi până pe 24 august, când este prevăzut următorul Consiliu de Miniştrii, celebra clădire va fi supusă unui adevărat "lifting" de vară.

Cursa contra cronometru este permanentă. Între 300 şi 400 de muncitori specializati, şi aleşi pe sprânceană, se agită de la şase dimineaţa la zece seara în jurul şi în incinta Palatului prezidenţial pentru ca lucrurile să fie gata la timp. Frontonul intrării principale, poarta secundară a grădinii Palatului, sala Murat în care se derulează Consiliile de Miniştrii şi un alt mare salon de alături – totul trebuie refăcut, restaurat bine, dar nu oricum şi nici la repezeală.

Lucrările sunt cele mai importante din ultimii 60 de ani şi sunt coordonate de arhitectul-şef al monumentelor istorice. În fapt, în apropae trei secole de existenţă, niciodată reşedinta prezidentială nu a cunoscut atâta frenezie. Palatul Elysée este unul dintre cele mai încărcate de istorie, de istoria puterii politice franceze.

Istoria Palatului Elysée

Construită în 1718 pentru un celebru conte, clădirea a trecut apoi prin mai multe mâini înainte să devină ceea ce este în prezent. În 1753, Palatul devine reşedinţa pariziană a marchizei de Pompadour, amanta regelui Ludovic al 15-lea.

Suveranul însuşi va folosi apoi Palatul ca depozit de mobilă. La sfârşitul secolului 18, clădirea este cumpărată de un mare bancher care o va renova şi împodobi. Palatul Elysée devine astfel unul dintre cele mai frumoase palate ale capitalei. Căzute apoi în mâinile unui organizator de baluri si spectacole, saloanele de la Elysée se transformă într-un soi de bâlci şi încep să se dergradeze.

Napoleon a răscumpărat clădirea în 1805 şi a făcut-o cadou surorii sale care a restaurat-o. Puţin mai târziu, în 1814, împăratul va semna propria scrisoare de abdicare de la Palatul Elysée. Odată cu instaurarea Republicii în 1840, clădirea devine reşedinţa oficială a preşedinţilor Franţei. Cu exceptia perioadei celui de-al doilea război mondial, când a fost închis, Palatul Elysée i-a găzduit pe toţi şefii de stat care s-au succedat de atunci şi până în prezent.

Costul renovărilor

Actualele lucrări de renovare, întinse pe trei ani de zile - pentru că şi alte părţi ale Palatului vor trebui să fie revizuite - vor costa în total circa 16 milioane de euro, bani plătiţi de ministerul Culturii.

Gurile rele se întreabă de ce aceste lucrări extraordinare se fac tocmai acum, cu nici un an înaintea scrutinului prezidential. Oare Nicolas Sarkozy are nevoie de un palat nou-nouţ ca să se lanseze în campania electorală?

"Nici o legătură politică. Liftingul era necesar, un adult făcut acum 4 ani demonstra că palatul aer nevoie să fie renovat, curtea de conturi a aprobat planul trienal de lucrări. Faptul că ele au loc acum, e deci o coincidentă", afirmă directorul de cabinet al lui Nicolas Sarkozy.

Paris, Vasile Damian, despre renovarea Palatului Elysée