Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul critică reprimarea revoltelor din Siria

parisul-critica-reprimarea-revoltelor-siria.jpg

Reprimarea revoltelor din Siria continuă (Foto: Reuters/Social Media Website via Reuters TV).

Franţa condamnă din nou represiunile din Siria şi consideră că în această ţară este necesară o tranziţie spre democraţie. Întreaga comunitate internaţională, inclusiv Liga Arabă dezaprobă în prezent violenţa cu care răspunde regimul de la Damasc în faţa contestaţiei populare.

Ministerul francez de Externe sublinia luni într-un comunicat că toate aşa-zisele reforme anunţate de regimul din Siria nu au nici un grad de credibilitate, atâta vreme cât armata recurge la tancuri şi la mitraliere pentru a-i face pe opozanţi să tacă.

Faptul că ţări precum Arabia Saudită şi Kuweitul, care nu sunt nici pe departe nişte modele de democraţie şi-au retras ambasadorii de la Damasc este relevant pentru modul în care drama siriană este văzută de lumea arabă. "Situaţia din Siria a depăşit orice limită, trebuie să se pună capăt acestei tragedii arabe şi islamice", mai declară în acelaşi context o prestigioasă instituţie sunită egipteană.

Uniunea Europeană, care a adoptat deja unele sancţiuni împotriva regimului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad analizează acum posibilitatea înăspririi lor. Din toate direcţiile, deci, regimul sirian primeşte critici şi se vede tot mai izolat pe plan regional şi internaţional.

 

Demersuri diplomatice în Siria

 

În paralel, pe plan diplomatic, continuă încercările de mediere în Siria. Şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, este aşteptat marţi, 9 august, în acest sens, la Damasc, printre altele cu un mesaj din partea Washingtonului.

Puterea de la Damasc pare să rămână însă total surdă în faţa acestor critici şi mesaje, pretinzând în continuare că se luptă împotriva unor grupuri teroriste care vor să dezorganizeze statul.

În ciuda represiunii din Siria, a arestărilor şi a torturilor, în ciuda bilanţului de până acum, de două mii de morţi, victime ale forţelor de ordine, mişcarea de contestaţie din Siria nu cedează, iar manifestaţiile continuă aproape zilnic pe fond de Ramadan, în general după rugăciunea de seară.