Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Disensiuni în Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia

disensiuni-consiliul-national-tranzitie-libia.jpg

Liderul Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia, Moustafa Abdeljalil (Foto: Reuters/Suhaib Salem)

În Libia asistăm la prima "remaniere guvernamentală" în tabăra rebelilor, ceea ce pune în lumină dificultăţile şi diviziunile din interiorul Consiliului Naţional de Tranziţie. Biroul executiv, compus din 14 membri, al Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia a fost de fapt demis, în mod oficial din cauza unor "erori administrative".

Restructurarea din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia intervine însă ca urmare a undei de şoc provocate de asasinarea, la Benghazi, pe 28 iulie, a şefului militar al rebelilor libieni, generalul Abdel Fatah Younès. Moartea sa a provocat enorme speculaţii şi tensiuni şi s-a vorbit despre infiltrarea unor oameni de-ai lui Muammar Gaddafi printre rebeli.

Printre cei demişi în acest moment se numără în orice caz mai mulţi responsabili, care i-au cerut pe 28 iulie şefului militar să revină de pe front la Benghazi, fără să-i asigure suficiente condiţii de securitate.

Reprezentaţii rebelilor din Libia declară în presa franceză că această remaniere le va permite să relanseze mişcarea pe noi baze.

 

Suspiciuni în sânul Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia

 

În realitate, însă, suspiciunile reciproce şi nervozitatea care a devenit vizibilă în tabăra rebelilor nu este de bun augur. Mulţi comentatori constată că diferitele facţiuni rebele care sunt în acest moment aliate împotriva dictatorului de la Tripoli nu au de fapt nimic în comun, decât ura împotriva lui Muammar Gaddafi. Vor continua ele să pactizeze şi după înlăturarea duşmanului comun? Imposibil de răspuns la această întrebare, cu atât mai mult cu cât regimul de la Tripoli, în ciuda unor noi succese militare ale rebelilor, rezistă pe poziţii, ba chiar lansează contraatacuri.

De notat că Uniunea Europeană a decretat la începutul acestei săptămâni o serie de noi sancţiuni economice împotriva unor personalităţi din anturajul colonelului Muammar Gaddafi.

Occidentalii aşteaptă de cinci luni căderea regimului de la Tripoli, pe care experţii o declară inevitabilă, doar momentul când ar trebui să se producă în mod concret rămâne un mister.