Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE, de acord cu Spania: Accesul românilor pe piaţa muncii, restricţionat

ce-acord-spania-accesul-romanilor-piata-muncii-restrictionat.jpg

Spania restricţionează accesul românilor la piaţa internă a muncii

Comisia Europeană a aprobat joi solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă, iar măsura va rămâne în vigoare până la finalul anului 2012. Măsura are consecinţe imediate şi pe termen lung, dar nu îi afectează pe cetăţenii români deja activi pe piaţa forţei de muncă.

Daniela Necefor, consultant resurse umane la Total Business Solutions, crede că şi alte state vor impune măsuri restrictive, şi nu doar pentru români. Un prim efect, banal s-ar zice, va fi faptul că românii din Spania nu vor veni prea curând în vacanţă acasă, nici la finalul verii, nici de Crăciun, pentru a-şi păstra siguranţa locului de muncă.

Cât priveşte românii care doreau să plece în direcţia peninsulei iberice, ei nu ar face decât să îngroaşe rândurile şomerilor sau să muncească la negru. Mai mult, Daniela Necefor crede că şi alte ţări vor adopta aceste măsuri restrictive, „datorită crizei economice, şi nu doar pentru România. Probabil că se va generaliza la un moment dat”, dat fiind că fiecare ţară va prefera să păstreze locurile de muncă pentru proprii cetăţeni.

Mai ales dacă acest tur doi al crizei începe, nu cred că va exista o ţară care să îşi permită să mai angajeze cetăţeni ai altor ţări europene, în detrimentul conaţionalilor. Deci este, practic, o măsură de protecţie socială a conaţionalilor. Nici nu ştiu dacă pot fi condamnaţi că fac asta sau dacă nu cumva fiecare dintre noi gândim să facem asta. Este normal să te gândeşti în primul rând la oamenii tăi”, remarcă Daniela Necefor.

Măsura luată de Guvernul de la Madrid va influenţa rata şomajului? Mai degrabă nu

Spania mizează pe faptul că expaţii care lucrează acolo se vor retrage către propriile ţări, iar în acel moment va lăsa locuri disponibile pentru spanioli, crede Daniela Necefor. Dar există „anumite joburi pe care spaniolii nu doresc să le facă. Iar românii vor rămâne să facă această muncă, considerată munca de jos”.

Dacă totuşi îşi pierd locul de muncă, „e puţin probabil să îşi găsească altul în Spania”, poate doar la negru, spune consultantul. Au posibilitatea fie să migreze mai departe către vestul Europei, fie să revină în România.

Evităm Spania sau intrăm în ilegalitate

Experienţa restricţiilor din perioada 2007-2009 a demonstrat că, în ciuda interdicţiilor, concetăţenii noştri au plecat către Spania în număr la fel de mare. „Mizau pe munca la negru”, consideră Daniela Necefor. „Dar acum, cu această interdicţie, este un risc pe care şi-l asumă fiecare”, ca şi nesiguranţa financiară caracteristică muncii la negru. În Spania „vor rămâne românii care au deja o casă, copii la şcoală, deci cei care s-au relocat cu întreaga familie acolo”.

În prezent, Spania înregistrează în prezent o rată a şomajului de peste 20%, cea mai ridicată la nivelul Uniunii Europene. În rândul muncitorilor români, nivelul şomajului atinge şi 30 de procente.

Decizia Comisiei Europene, motivată în primul rând de criză

Comisia Europeana a adoptat decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012: „Ca urmare a unei cereri din partea autorităţilor spaniole din data de 28 iulie 2011, Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei de a restricţiona piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă.

Spania a fost puternic lovită de criză. O scădere fără precedent a PIB-ului (-3,9 % între 2008 şi 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al şomajului din UE, de peste 20% începând cu luna mai 2010. Creşterea continuă a numărului rezidenţilor români în Spania şi nivelul ridicat al şomajului acestora au avut un impact asupra capacităţii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucrători”, notează Comisia Europeană.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a insistat asupra faptului că decizia „a fost luată din cauza situaţiei foarte specifice a ocupării forţei de muncă în Spania. Ca regulă generală, sunt convins că restricţionarea liberei circulaţii a lucrătorilor europeni nu constituie abordarea adecvată a unui nivel ridicat al şomajului.

Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe crearea de noi oportunităţi de locuri de muncă”. Pe lângă acest fapt, încă de la început, Spania a avut în permanenţă o politică foarte deschisă faţă de lucrătorii din alte ţări, inclusiv faţă de cei din noile state membre, fapt pe care Comisia l-a apreciat dintotdeauna, arată oficialul.

 
Daniela Necefor, intervievată de Ella Moroiu, despre decizia Spaniei