Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Japonia: 78 de milioane de dolari, găsiţi printre dărâmături şi returnaţi

japonia-78-milioane-dolari-gasiti-daramaturi-returnati.jpg

Japonia: 78 de milioane de dolari, găsiţi printre dărâmături şi returnaţi

Cetăţenii japonezi au demonstrat o onestitate incredibilă după cutremurul şi tsunami-ul din martie. Japonezii au returnat în total aproximativ 78 de milioane de dolari găsiţi printre dărâmături potrivit Daily Mail. În primele cinci luni de la dezastru, japonezii au returnat mii de portofele şi genţi găsite între dărâmături, conţinând aproximativ 30 de milioane de dolari, bani lichizi.

Japonezii uimesc din nou prin modul lor diferit de a se comporta. După ce au uitmit lumea în treagă prin viteza cu care au încercat să şteargă urmele cutremurului devastator din 11 martie, când la numai câteva zile de la dezastru au fost daţi în folosinţă 300 km de autostradă refăcuţi între Tokyo şi zonele din nord-estul ţării, acum, japonezii dau din dou un exemplu. Au returnat în total aproximativ 78 de milioane de dolari găsiţi printre dărâmături. 

Peste 5.700 de seifuri care au fost aduse la ţărm au fost, de asemenea, predate secţiilor de poliţie de voluntari şi echipe de salvare. În interiorul acestora, oficialii au găsit aproximativ 30 de milioane de dolari bani lichizi. Într-un singur seif a fost găsită o sumă echivalentă cu un milion de dolari. Alte seifuri conţineau lingouri de aur, antichităţi sau alte valori.

Agenţia naţională de poliţie din Japonia a declarat că aproape toţi banii găsiţi în zonele cele mai afectate de tsunami au fost returnaţi proprietarilor, întrucât majoritatea persoanelor păstrează în seifuri carnete de bancă sau acte de proprietate pe numele şi adresele lor. La un moment dat, erau atât de multe seifuri predate poliţiei, încât nu avea unde să le depoziteze.

Chiar şi în prezent sunt predate seifuri aproape în fiecare săptămână. Japonezii păstrează de obicei sume mari de bani acasă sau la birou, mai ales în regiunile de coastă, unde companiile de pescuit preferă să facă tranzacţii cu bani lichizi. De la începutul lui aprilie până la sfârşitul lui iulie, poliţia din Ofunato a angajat trei specialişti pentru a ajuta la deschiderea seifurilor recuperate.

La cinci luni de la dezastru Japonia încă se zbate să se refacă. Apele au fost curăţate, drumurile au fost refăcute, iar acolo unde erau vapoare în mijlocul străzii acum este curat, iar oamenii pot circula.

Bilanţul seismului urmat de tsunami din 11 martie, care a devastat Japonia, a atins 15.500 de morţi. Seismul din 11 martie a distrus infrastructura Japoniei, oficialii au estimat că pagubele produse de cutremur au ajuns la 210 miliarde de dolari, seismul din martie fiind astfel cel mai costisitor dezastru natural care s-a produs în Japonia.

 

 
Liliana Simionescu: Japonia: 78 de milioane de dolari, găsiţi printre dărâmături şi returnaţi