Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cod Rutier: Adio Puncte!

noul-aduce-amenzi-usturatoare-soferii-indisciplinati-cea-mai-mare-1340-lei-85207.jpg

Liviu Popa: "Penalizarea cu puncte nu este un sistem eficient"

Amenzile pentru soferi vor deveni mai usturătoare, însă se va elimina sistemul "inutil" cu puncte, iar permisele nu vor mai putea fi ridicate atât de uşor.

Penalizarea cu puncte nu este un sistem eficient, pentru că nu a produs niciun efect dorit, a spus, la Realitatea TV, Liviu Popa. Şeful poliţiei române vrea amenzi mult mai usturătoare pentru şoferii ce comit nereguli la regimul vitezei, arătând că "dacă o persoană îşi permite să cumpere un bolid, poate să-şi ia şi o amendă de 2.000 de euro".

Pe de altă parte, Popa a spus că permisele de conducere nu vor mai putea fi suspendate sau ridicate atât de uşor, arătând că pentru depăşirea liniei continue, de exemplu, nu trebuie să fie necesară o astfel de măsură.

O alta prevedere foarte dură este aceea că maşinile ar putea fi confiscate în cazul în care proprietarii nu îşi achită amenzile. Totodată, Popa a spus că vrea să introducă legea răspunderii obiective, după modelul Ungariei care, la un an după adoptarea actului normativ şi-a redus foarte mult numărul accidentelor.

Această lege prevede ca tot ce înseamnă răspundere contravenţională să cadă pe proprietarul maşinii cu care s-a comis neregula, indiferent de cine o conduce. De asemenea, procesul verbal prin care se constată amenda este executoriu, neputând fi contestat.

De cealaltă parte, senatorii propun ca amenzile să fie mai mici, sau chiar să dispară. Spre exemplu, potrivit unui proiect de cod rutier dezbatut în camera superioara a Parlamentului, depăşirea vitezei cu maximum 20 de kilometri pe oră nu va mai fi sancţionată cu amendă, ci doar cu avertisment.

De asemenea, potrivit acestui proiect, vor fi sancţionate cu avertisment şi nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers, nepurtarea centurii sau folosirea telefoanelor mobile fără sistem hands-free. Toate acestea sunt în prezent sancţionate cu amendă. Proiectul de modificare a Codului Rutier urmează să fie discutat şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.