Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: cutremur de 5,9 grade. Pentagonul a fost evacuat

sua-cutremur-6-grade-pentagonul-evacuat.jpg

SUA: cutremur de 6 grade, Pentagonul evacuat

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade a lovit marţi Coasta de Est a Statelor Unite, a anunţat Institutul Geologic American. Seismul a fost resimţit din Virginia până în Boston. În urma seismului, Pentagonul a fost evacuat.

Într-o primă fază, autorităţile au anunţat că seismul a avut o magnitudine de 5,8. Ulterior, au precizat că este vorba despre un cutremur cu o magnitudine de 6, pentru ca în final să precizeze că este vorba despre 5,9. Cutremurul este considerat “puternic” dacă are o magnitudine peste 6. Epicentrul seismului s-a situat la 54 de kilometri de Richmond (capitala statului Virginia) şi la 139 kilometri de capitala americană.

La Washington,  Pentagonul, sediul Departamentului Apărării şi Capitoliul - sediul Congresului american - au fost evacuate. Potrivit martorilor, clădirile din New York s-au mişcat câteva zeci de secunde, iar oamenii au intrat în panică. Au fost evacuate clădiri atât la Washington, cât şi la New York.

Nu au fost înregistrate victime. Cât priveşte avariile, trei vârfuri de clopotniţă de pe Catedrala Naţională din Washington, locul unde au avut loc funeralii de stat pentru mai mulţi preşedinţi americani, au fost distruse şi au căzut, în timp ce Capitoliul a suferit câteva avarii minore.

Serviciile companiilor de telefonie din New York au fost afectate temporar de cutremur. Două reactoare ale unei centrale nucleare din statul Virginia au fost oprite automat, ceea ce a determinat întreruperea consumului de energie electrică.

Mai multe aeroporturi din nord-estul SUA şi-au suspendat activitatea. Potrivit CNN, este vorba despre aeroporturile Newark (New York), J.F Kennedy şi Philadelphia. Cutremurul a fost simţit şi la metrou, fără a fi afectată însă circulaţia.

Seismul a fost resimţit în statele Philadelphia, Pennsylvania şi New York, dar şi pe insula Martha's Vineyard (Massachusetts), unde familia preşedintelui Barack Obama este în vacanţă.