Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria redeschide ancheta în cazul infirmierelor torturate în Libia

patru-cele-cinci-infirmiere-medicul-palestinian.jpg

Patru din cele cinci infirmiere şi medicul palestinian

În contextul evenimentelor de la Tripoli, Bulgaria redeschide ancheta în cazul torturării celor cinci infirmiere bulgare încarcerate timp de opt ani în Libia şi eliberate în 2007. Ancheta, prin care s-a urmărit identificarea torţionarilor care au pregătit înscenarea de la Benghazi, a fost deschisă în Bulgaria în 2007 şi mai târziu întreruptă din diferite motive. Adjunctul procurorului a declarat că va aştepta informaţiile solicitate de la noile autorităţi de la Tripoli.

Adjunctul procurorului Sofiei a declarat că Parchetul pregăteşte o cerere de ajutor judiciar pe care intenţionează să o trimită la Tripoli imediat ce situaţia din Libia se va normaliza. Ancheta, care încearcă să "identifice autorii relelor tratamente" la care au fost supuse infirmierele, a fost deschisă în Bulgaria încă din 2007, dar a fost întreruptă în mai multe rânduri. O investigaţie pe această temă a fost efectuată şi în Libia, dar Sofia nu a fost informată asupra rezultatelor acesteia, a precizat adjunctul procurorului.

Acuzate că au infectat cu HIV 438 de copii, dintre care 56 au murit, cele cinci infirmiere bulgare şi un medic palestinian au fost condamnaţi la moarte în Libia. Acuzaţia a fost demontată de experţi internaţionali. Infirmierele au petrecut însă opt ani şi jumătate într-o închisoare din Libia.

La proces, acuzaţii au recunoscut faptele, dar şi-au retras depoziţiile, declarând în instanţă că au fost obţinute sub tortură. Revenite în Bulgaria la 24 iulie 2007, în urma intervenţiei fostului comisar european pentru Relaţii Externe Benita Ferrero-Waldner şi a Ceciliei Sarkozy, fosta soţie a preşedintelui francez, cele cinci infirmiere şi medicul palestinian au declarat că au fost electrocutaţi, bătuţi şi ameninţați cu câini.

Krisiyana Valcheva, Nasya Nenova, Valentina Siropulo, Valya Chervenyashka, Snezhana Dimitrova si medicul Ashraf Al-Hadjudj s-au întors la Sofia la bordul unui avion francez, fiind însoțiți de Cecilia Sarkozy.

Familiile victimelor au primit compensații de căte un milion de euro. Bulgaria a şters definitiv datoria Libiei, cu scopul de a facilita negocierile. Pe tot parcursul procesului, Libia a fost supusă unor imense presiuni internaționale ca să-i elibereze pe cei sase. În favoarea lor au intervenit mulți lideri occidentali printre care președintele Franței, Nicolas Sarkozy, și președintele american George W. Bush.

Premierul Boiko Borisov declara luni că "Muammar Gaddafi trebuie să răspundă în faţa Tribunalului internațional de la Haga pentru crimele sale, inclusiv pentru cele împotriva infirmierelor bulgare".

Fiul lui Muammar Gaddafi, Seif al-Islam, a recunoscut în urmă cu patru ani că cei şase au fost torturaţi. "Da, au fost supuse la şocuri electrice, au fost ameninţate ca le vor fi persecutate familiile", declara atunci Seif al-Islam.

Pedeapsa cu moartea dată celor şase cadre medicale a fost comutată la închisoare pe viaţă de o instanţă libaneză. Dupa ce au fost extrădaţi în Bulgaria, acuzaţii au fost graţiaţi de preşedintele ţării.

Fostul ministru libian al Justiţiei, Mustafa Abudel-Jalil, a recunoscut după declanșarea revoluției că nu medicii bulgari sunt de vină pentru infectarea cu HIV a copiilor, ci regimul dictatorial. El a adăugat că procesul impotriva infirmierelor  este doar una dintre “crimele” comise de Gadhafi impotriva poporului său.  “Falsul proces contra infirmierelor bulgare a fost un act clar de şantaj contra Bulgariei, încă de la bun început”, a declarat Jalil.

La începutul revoluției libiene, premierul Boiko Borisov a avertizat că printre membrii-cheie al Consiliului revoluției sunt oameni care au fost implicaţi în torturarea infirmierelor bulgare, fără a da nume. "Le-am explicat liderilor UE că printre reprezentanţii acestui consiliu din Benghazi se află oameni care au torturat cadrele medicale bulgare timp de opt ani şi aceasta ne-a costat aproape 60 de milioane de dolari", a spus Borisov.