Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coasta SUA, devastată de uraganul Irene

Uraganul Irene a produs primele victime în SUA. Cinci persoane au murit în statul North Carolina, primul atins de intemperii, alte două în Virginia şi una în Florida. În plus, circa 900.000 de oameni au rămas fără curent electric şi mii persoane au fost evacuate din casele inundate. Irene a ajuns  sâmbătă seară şi la New York, acolo unde 370 de mii de persoane au primit ordin de avacuare.

Primarul din New York, Michael Bloomberg, le-a cerut locuitorilor să rămână în propriile locuinţe, adăugând că este "prea târziu pentru a mai pleca" pentru cei care nu au respectat recomandările de evacuare în zonele inundabile.

Transporturile în comun sunt oprite, aeroporturile sunt închise, mii de persoane sunt evacuate, aşa că New York, de obicei atât de animat sâmbătă seara, pare un oraş mort, scrie presa locală. La Manhattan, barurile şi restaurantele sunt închise, spectacolele de pe Broadway anulate, iar obişnuitele hoarde de turişti au abandonat Time Square.

În New Jersey vecin, peste un milion de persoane au fost evacuate din zonele de coastă. Aproape tot orăşelul turistic Cap May, situat direct pe traiectoria uraganului, a fost evacuat. În total, aproape 2 milioane de persoane au fost evacuate în SUA din calea uraganului.

Irene va urca pe coasta de est, îndreptându-se spre Washington, New York şi Boston, una dintre cele mai populate zone din lume, cu 65 de milioane de locuitori, şi ar putea fi însoţit de valuri de trei-patru metri înălţime, potrivit centrului naţional pentru uragane (NHC).

Autorităţile se tem de pagube care ar putea costa între cinci şi zece milioane de dolari, potrivit estimărilor experţilor.

"Nu am cunoscut o asemenea ameninţare din partea unui uragan de decenii", a declarat Chris Vaccaro, purtătorul de cuvânt al serviciilor de meteorologie. Un adevărat "monstru", Irene are un diametru de 840 de kilometri.

Nord-estul Statelor Unite este ferit de obicei de astfel de depresiuni. Gloria, în 1985, a fost ultimul uragan care a lovit New York.