Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consumatorul “vulnerabil” – varianta Lăzăroiu

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ministerul Muncii schimbă politica de acordare a ajutoarelor financiare de la stat pentru perioada iernii. Astfel, după cum însuşi ministrul Sebastian Lăzăroiu afirmă, banii pentru factura de întreţinere nu vor mai fi daţi “la grămadă”, ci doar “persoanelor considerate vulnerabile”. Rămâne însă de văzut cine se va încadra în tabloul consumatorului considerat vulnerabil, întrucât venitul scăzut nu este singura condiţie care trebuie îndeplinită.

Astfel, NU vor primi aceste ajutoare cei care deţin aşa numitele bunuri care nu sunt considerate “de strictă necesitate pentru nevoile familiale”, după cum se afirmă în documentul prezentat de minister. Din această categorie fac parte spaţiile locative în afara locuinţei de domiciliu, camerele video, obiectele de artă, bijuteriile, mijloacele de transport cu o vechime mai mică de 10 ani sau depozitele bancare cu valoare de peste 3000 lei.

Important de precizat este faptul că dacă un singur obiect din cele menţionate mai sus se află în posesia solicitantului, acestuia i se va refuza dosarul.

Iată şi ce poate deţine aşa-numitul “consumator vulnerabil”, atfel încât să se înscrie în portretul creionat de minister al celui care va putea primi ajutor financiar pe timpul iernii: locuinţa de domiciliu, mobilier, aparatură electronică şi electrocasnică uzuală (NU mai mult de o bucată din fiecare bun, respectiv aparat TV, maşină spălat, frigider, aragaz, radiocasetofon, calculator), unelte de strictă necesitate gospodăriilor.

În cazul celor care deţin animale domestice, alte criterii de îndeplinit. “Consumatorul vulnerabil” are voie să deţină în proprietate: o bovină, 2 porcine, 4 ovine, 1 cabalină, 10 capete de iepuri de casă, 15 capete de păsări, 5 familii de albine.

Şi în cazul celei de-a doua categorii, a obiectelor considerate “de strictă necesitate pentru nevoile familiale”, stricteţea este maximă din parte Ministerului Muncii: nerespectarea oricărui criteriu duce la respingerea dosarului. Cu alte cuvinte, o gospodărie cu venituri scăzute în care singurele vieţuitoare domestice sunt 16 găini va fi respinsă la depunerea dosarului, în timp ce una în care se află toate animalele menţionate mai sus, în limitele menţionate, va fi acceptată.

Lista completă a bunurilor clasate de specialiştii ministerului în categoriile amintite mai sus poate fi consultată la adresa: http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Domenii/Incluziune%20si%20asistenta%20sociala/310111link%203.pdf

Ministrul Muncii mai spune că vor fi verificati 60% dintre cei care depun dosare la primărie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister. Până în prezent erau verificaţi doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subvenţie. Inspectorii ar urma să stabilească inclusiv valoarea obiectelor aflate în gospodarie. Ce pregătire este necesară pentru aceşti inspectori şi cum vor putea ei hotărî în acelaşi timp dacă un televizor valorează 500 sau 1500 de lei şi dacă o vacă ar putea fi vândută cu 1000 sau 4000 de lei, rămâne de văzut.

"Când am făcut un control pe anul trecut din 30% dintre dosarele verificate 18% aveau nereguli, fiind vorba de fraudă, respectiv un milion de lei, sumă acordată necuvenit", a argumentat Lăzăroiu, fără a face precizări dacă există un număr suficient de mare de inspectori care să controleze pe teren un număr atât de mare de aplicanţi (de 20 de ori mai mulţi decât anul trecut) şi din ce fonduri ar urma să fie plătiţi aceşti inspectori, dacă numărul lor va trebui suplimentat.

După dezvăluirea acestor noi criterii de acordare a ajutoarelor la întreţinere, ministrul Muncii s-a arătat convins că numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură va creşte, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat şi el. Sebastian Lăzăroiu spune că nu mai puţin de 330.000 de familii vor beneficia de subvenţie in acest an, faţă de 200.000 anul trecut. Cum vor trece aceste familii de nevoiaşi testul “vulneabilităţii”, rămâne de vazut.