Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rebelii libieni îl încolţesc pe Muammar Gaddafi

rebelii-libieni-il-incoltesc-muammar-gaddafi.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto: Reuters/Max Rossi)

Rebelii libieni, noii stăpâni ai capitalei Tripoli, cu mici excepţii, anunţă că se îndreaptă cu paşi repezi spre Sirt, fieful clanului Gaddafi, pe care şi-au propus să-l cucerească în maximum zece zile. Mai rămâne de văzut dacă-l vor găsi pe colonelul Muamar Gaddafi ascuns acolo. Între timp, peste zece mii de deţinuţi au fost eliberaţi din închisorile regimului, de la preluarea controlului asupra Tripoli de către rebeli. În fine, rebelii anunţă că unul dintre fiii lui Gaddafi, Khamis, ar fi putut fi ucis sâmbătă.

Surse citate de agenţiile de presă afirmă că au loc în acest moment negocieri între rebelii libieni şi diverşii lideri tribali din Sirt, în vederea capitulării oraşului. În lipsa unui compromis rapid, rebelii au ameninţat însă că vor regla situaţia pe calea armelor. Ei speră să-l găsească acolo pe colonelul Muammar Gaddafi, originar din această localitate aflată la circa 360 de kilometri est de Capitală.

Dacă liderii tribali din acest oraş de 120 de mii de locuitori participă la discuţii cu rebelii libieni, niciun contact nu a fost stabilit cu anturajul direct al lui Muammar Gaddafi. Acesta este acuzat de noi crime în masă, după ce rebeliunea a declarat că a eliberat zece mii de prizonieri încarceraţi în ultimele luni. Lipsesc însă aproape 50 de mii de deţinuţi, din socotelile rebelilor, lucru care provoacă îngrijorare. Mai ales că locuitorii din Tripoli descoperă zilnic noi gropi comune în jurul diverselor centre de detenţie.

 

Eforturi diplomatice pentru Libia

 

În paralel cu atacurile militare şi tentativele de reinstaurare a unei vieţi normale în diversele oraşe cucerite, rebelii libieni reuniţi în Consiliul Naţional de Tranziţie îşi amplifică şi eforturile diplomatice pentru a obţine ajutoarele necesare reconstrucţiei Libiei. În aşteptarea unei conferinţe în acest sens, organizate joi la Paris, Liga Arabă a cerut ONU să deblocheze fondurile şi bunurile statului libian şi să permită Consiliului Naţional de Tranziţie să ocupe posturile Libiei în diversele sale instanţe. Din cauza caracterului heteroclit al membrilor CNT, doar circa 50 de state din lume i-au recunoscut pentru moment legitimitatea.

Să mai notăm că rebelii au anunţat că unul dintre fiii lui Muamamr Gaddafi, Khamis, a cărui moarte a fost anunţată de mai multe ori de la începutul conflictului, ar fi putut fi ucis sâmbătă, în timpul unor confruntări cu susţinătorii liderului libian.