Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Familia lui Muammar Gaddafi a fugit în Algeria

familia-muammar-gaddafi-fugit-algeria.jpg

Colonelul Muammar Gaddafi (Foto: Reuters/Ahmed Jadallah)

O parte din familia lui Muammar Gaddafi se află în Algeria. Această ţară i-a anunţat pe rebelii libieni că a oferit spaţiu de "tranzit" pentru unii dintre membrii familiei liderului libian, pentru a intra "într-o ţară terţă", potrivit Guvernului rebel.

Familia lui Muammar Gaddafi a primit acceptul de a traversa Algeria, din "motive umanitare".

"Algeria a declarat că a oferit spaţiu de tranzit pentru a merge într-o ţară terţă, nu putem confirma, dar ei au declarat că i-au primit din motive umanitare", declară purtătorul de cuvânt al Guvernului rebel, Mahmoud Shammam.

Rebelii libieni nu înţeleg cum poate fi salvată familia Gaddafi, mai spune el. "A salva familia Gaddafi nu este un act pe care noi îl salutăm sau îl înţelegem. Am vrea ca aceste persoane să revină", precizează Mahmoud Shammam.

 

Muammar Gaddafi se ascunde aproape de Tripoli

 

Între timp, aflăm că Muammar Gaddafi s-ar afla la o sută de kilometri sud-est de Tripoli, mai exact la Bani Walid, împreună cu fiii săi, Saadi şi Seif al-Islam, potrivit agenţiei italiene Ansa, care citează "surse diplomatice libiene autorizate".

Oraşul Bani Walid este considerat ca fiind loial dictatorului. Bani Walid este un fief al tribului Warfalla, unul dintre cele mai puternice din ţară şi care are aproximativ un milion de membri.

Fostul premier libian, Abdessalem Jalloud, care a fugit din Libia şi care se află în Italia spune că Muammar Gaddafi "nu mai are decât patru persoane în jur şi există două posibilităţi: fie se ascunde în sudul oraşului Tripoli, fie a plecat deja de ceva vreme".

În primul caz, va rămâne în sudul oraşului, "până când vor fi redeschise drumurile şi atunci va ieşi, poate deghizat în femeie sau altceva, pentru a părăsi" Tripoli, declară Abdesallem Jalloud.