Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prizonierii rebelilor din Libia

prizonierii-rebelilor-libia.jpg

Rebelii libieni îşi manifestă bucuria (Foto: Reuters/Zohra Bensemra).

Rebelii libieni deţin sute de prizonieri, inclusiv cetăţeni străini, a anunţat luni, la Geneva, un purtător de cuvânt al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Printre deţinuţi s-ar afla şi unii mercenari.

Mohammed Aladji, responsabil cu problemele de justiţie în Consiliul Naţional de Tranziţie din Libia, asigură că prizonierii rebelilor sunt trataţi bine şi confirmă prezenţa printre ei a unor mercenari.

"Prizonierii sunt bine trataţi. Amnesty International şi Human Rights Watch pot verifica. Cei care nu au comis crime vor fi eliberaţi, după ce vor fi interogaţi. Ceilalţi vor fi judecaţi", declară el. La Tripoli, "am arestat mercenari (străini), inclusiv 17 croaţi", precizează Mohammed Aladji.

 

Traumele războiului din Libia

 

Sarcina medicilor de la singurul spital psihiatric din Tripoli, deja dificilă sub regimul lui Muammar Gaddafi, s-a complicat odată cu sosirea unui val de pacienţi traumatizaţi de război, în condiţiile unei penurii de medicamente, personal şi paturi.

"Oameni vindecaţi de zece ani au revenit, s-au îmbolnăvit din nou, din cauza războiului", a afirmat un medic, care a preferat să nu-şi menţioneze numele.

"Avem de asemenea numeroase cazuri noi, poate 15 pe zi de la începutul revoluţiei. Aceştia suferă de tulburări post-traumatice, stres, psihoze", adaugă el.

"Primim de asemenea deţinuţi ieşiţi din temniţele lui Gaddafi şi membri ai miliţiilor loialiste", precizează medicul.

Clădirile în paragină, care seamănă mai degrabă cu barăci militare decât cu o instituţie medicală, nu au mai fost renovate de 40 de ani. Potrivit medicului, 80 de pacienţi sunt înghesuiţi într-o aripă a spitalului prevăzută pentru 40 de persoane.

Pe lângă medicamente şi paturi, spitalul se confruntă şi cu o lipsă de personal. Medicii egipteni, pakistanezi şi irakieni au fost evacuaţi şi multe femei care lucrau la spital nu s-au mai prezentat de la începutul conflictului din Libia. "Numai infirmierele din Filipine au rămas", spune doctorul.