Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Falşii invalizi fraudează statul bulgar

falsii-invalizi-fraudeaza-statul-bulgar.jpg

Premierul bulgar, Boiko Borisov, vrea să-i demaşte pe falşii invalizi.

Guvernul bulgar a dezbătut în ultima şedinţă problema falşilor invalizi care păgubesc bugetul asigurărilor sociale cu zeci de milioane de euro pe an. La o populaţie de 7,3 milioane de oameni, 860 de mii de persoane primesc pensii de invaliditate. Numărul acestora creşte cu 40-50 de mii pe an. În perioada 2003-2005, când a fost majorată vârsta de pensionare, creşterea a fost şi mai mare, în medie cu 90 de mii. Comisiile pentru invaliditate sunt considerate a fi adevărate pepeniere ale corupţiei. Guvernul bulgar încearcă înăsprirea controlului.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Ministrul pentru problemele sociale, Totiu Mladenov a anunţat că vor fi verificate şi în caz de nevoie, reviziute, toate deciziile în baza cărora au fost acordate pensii de invaliditate.

Patronatul şi sindicatele au cerut înăsprirea controlului în acest domeniu şi exercitarea acestuia nu de către comisiile judeţene ale Ministerului Sănătăţii, ci de Institutul Naţional pentru Asigurări Sociale, care plăteşte pensiile.

Patronatul recomandă introducerea unor reguli mai stricte în procesul de stabilire a gradului de invaliditate, precum şi sancţiuni cu înschisoare pentru falşii invalizi şi medicii care le "fabrică" pentru diverse sume de bani. O adeverinţă de invaliditate de grad mai modest costă în medie o mie de euro.

 

Măsuri împotriva falşilor invalizi

 

Se propune retragerea pensiilor persoanelor care au firme. Recomandările corespund constatărilor conţinute într-un raport al Consiliului Europei, care cere obiectivitate şi transparenţă maximă în acest domeniu. Numai în 2010, sub forma pensiilor de invaliditate au fost plătite din buget peste 500 de milioane de euro.

În ultimii ani, numărul invalizilor în Bulgaria s-a dublat, dar mulţi dintre ei continuă să depună munci foarte grele. "Sunt de pildă invalizi care joacă în Divizia A la fotbal şi taximetrişti nevăzători", a declarat preşedintele patronatului, Bojidar Danev.

În medie, 10-15% din deciziile comisiilor pentru invaliditate sunt false. În zonele cu şomaj mare, acest procent este de două-trei ori mai accentuat.r

 

Medicii corupţi, luaţi în vizor

 

Acum, drepturile profesionale ale medicilor corupţi, care fabrică falşi invalizi vor putea fi retrase pe o perioadă de până la şase luni, la care se adaugă o amendă de cel mult 1.500 de euro. Aceste sancţiuni sunt insuficiente, a declarat ministrul Mladenov. Corupţia în comisiile de invaliditate este stimulată de salariile relativ mici, în jur de 350 de euro, pe care le primesc membrii acestora şi de interdicţia de a ocupa alte posturi.

Probleme asemănătoare există şi în alte ţări din Uniunea Europeană, precum Italia şi Grecia. Institutul Naţional de Asigurări al Italiei a oprit în acest an pensiile a 40 de mii de invalizi falşi. În ultimii şase ani, numărul pensiilor de invaliditate a crescut cu peste 50%, atingând 2,7 milioane, adică 4,7 procente din populaţia acestei ţări.

În Grecia, continuă să primească pensii peste 20 de mii de oameni decedaţi. Pensii de centenar primesc nouă mii de cetăţeni greci, în timp ce datele din ultimul recensământ arată că numărul persoanelor mai vârstnice de 100 de ani este de patru ori mai mic.