Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rebelii încearcă să repună Libia pe picioare

Consiliul Naţional de Tranziţie, formaţiune aflată acum la putere în Libia, după detronarea lui Muammar Gaddafi, încearcă să restabilească ordinea în ţară. Liderii rebelilor le cer insurgenţilor din provincie care sunt prezenţi în capitala ţării să se întoarcă la casele lor, subliniind că Tripoli este acum liber, iar lucrurile trebuie să reintre în normal.

Preşedintele CNT, Moustapha Abdeljalil, "a cerut această procedură. Noi o susţinem pentru că Tripoli este liber, iar fiecare ar trebui să părăsească (Tripoli) şi să se întoarcă în oraşul său natal", a declarat Ahmed Darrat, însărcinat cu Afacerile Interne în cadrul Executivului creat de CNT.

Oficialul a anunţat că rebeliunea a planificat deja mijloacele de securizare a capitalei, fostul fief al lui Muammar Kadhafi, pe care insurgenţii l-au luat cu asalt la 20 august.

"Începând de sâmbătă, un număr important dintre membrii forţelor de securitate şi poliţişti se vor întoarce la muncă", a adăugat Darrat. "Avem planuri pentru asigurarea securităţii oraşului şi locurilor strategice ce pot fi vizate. Acest plan va fi aplicat începând de sâmbătă", a continuat acesta.

Sarkozy va vizita Libia

Pe de altă parte, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat la finalul Conferinţei asupra Libiei  că va vizita Libia după ce autorităţile Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) se va "instala" la Tripoli.

"Este vorba despre nişte condiţii de securitate care sunt pe cale să fie îndeplinite. Dacă va exista vreodată oportunitatea de a face o vizită în această ţară prietenă, voi merge cu plăcere", a adăugat el, precizând că ar prefera să efectueze o vizită împreună cu premierul britanic David Cameron sau cu emirul Qatarului, şeicul Hamad Ben Khalifa Al Thani.

Incidente la ambasada Libiei din Sofia

Autorităţile bulgare i-au evacuat cu forţa pe cei patru diplomaţi ai ambasadei Libiei din Sofia. Măsura a fost luată după ce aceştia au fost declaraţi joi "persona non grata".

"I-am declarat ieri pe aceşti diplomaţi persona non grata, cerându-le să părăsească Bulgaria în termen de 24 de ore. Ei nu au făcut acest lucru şi am trimis să-i escorteze" forţele de ordine, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului bulgar al Afacerilor Externe.